Regjeringens innleieforbud klages inn for ESA av SMB Norge

SMB Norge møter Eftas overvåkningsorgan
Bilde: Jørund H. Rytman, administrerende direktør i SMB Norge

SMB Norge mener regjeringens innleieforbud bryter med EØS-avtalen. Tirsdag sendte derfor organisasjonen en formell klage til EFTAs kontrollorgan ESA.

Regjeringen har fra 1. april innført et absolutt forbud mot innleie av arbeidskraft i bygg- og anleggsbransjen. Forbudet gjelder i Oslo, Viken og tidligere Vestfold.

– Vi mener regjeringen går altfor langt. Forbudet omfatter til og med innleie av vikarer ved sykdom. Dette rammer mange små og mellomstore bedrifter hardt, sier Jørund H. Rytman, administrerende direktør i SMB Norge.

Interesseorganisasjonen for landets små og mellomstore bedrifter har fått bistand fra advokatene Nicolay Skarning og Jan Magne Langseth fra Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig.

– Det er vår mening at regjeringens innleieforbud er unødvendig omfattende og inngripende, og dermed et klart brudd på EØS-avtalen, sier Nicolay Skarning.

Les også: SMB Norge: Støtter ikke regjeringens forslag til kvoteringsregler

Ser bort fra Arbeidstilsynet

Regjeringens innleieforbud blir en sak for ESA
Nicolay Skarning, advokat (H) i Advokatfirmaet Simosen Vogt Wiig.

SMB Norge-sjefen mener regjeringens forbud er basert på «synsing og skudd fra hofta».

– Arbeidstilsynet kom nylig med en rapport som viser at innleide fra bemanningsforetak i mange tilfeller har bedre vilkår enn fast ansatte i byggevirksomhetene de er leid inn til. Men det er vel feil fakta for regjeringen, sier Rytman.

– Det er egentlig oppsiktsvekkende at regjeringen velger å se bort fra dette, sier Rytman.

Generell innstramming

Regjeringen har også innført en generell innstramming i bedriftenes mulighet til å leie inn arbeidskraft. De har likevel åpnet ett smutthull.

– Det er interessant at regjeringen åpner for at bedrifter som har tariffavtale med store fagforeninger, skal få lov til å leie inn arbeidskraft fra bemanningsselskaper, sier Rytman.

Nicolay Skarning fra Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig mener dette er et brudd på Den europeiske menneskerettskonvensjonens artikkel 11 samt EU-Chartret artikkel 12.

– Dette tvinger i realiteten ansatte til å organisere seg og bedrifter til å ha tariffavtaler. Etter vårt syn er det et klart brudd på organisasjonsfriheten til både ansatte og bedrifter, sier Skarning.

Les også: Blir du med på SMB Norges bærekraftkonferanse 27. april?

Konsekvenser for SMB-sektoren

Rytman mener innleieforbudet rammer spesielt små og mellomstore bedrifter hardt.

– De aller fleste små og mellomstore bedrifter har ikke en egen personalavdeling. Da er det veldig greit å kunne forholde seg til et bemanningsbyrå når man raskt trenger litt ekstra hjelp, sier Rytman.

Regjeringen har også hevdet at «det er grunn til å tro at flere virksomheter leier inn arbeidstakere i større omfang enn det loven gir grunnlag for».

– Vi kan ikke se at regjeringen har underbygget eller dokumentert dette noe videre. Vi kan derfor ikke akseptere at små og mellomstore bedrifter skal ofres på bakgrunn av synsing fra regjeringen, avslutter Rytman.

Les også: Seminar om politisk påvirkning: – For å lykkes må man jobbe målrettet over tid