Personskadeerstatning

Partnerinnhold levert av:

Advokatfirmaet Halvorsen & Co er et av landets ledende advokatfirma innen personskade og personskadeerstatning. Våre spesialiserte advokater bistår skadelidte fra hele Norge i deres erstatningssaker etter trafikkulykker, arbeidsulykker, pasientskader og voldshendelser. 

Den som blir påført en personskade i ulykke inntruffet i trafikken, i arbeid, ved feilbehandling i helsevesenet eller som følge av vold, vil du normalt ha krav på erstatning for det økonomiske tapet som oppstår. 

Den skadelidte og deres pårørende har ofte spørsmål om rettigheter knyttet til den nye hverdagen man befinner seg i etter å ha blitt utsatt for en ulykke med personskade til følge. Rettsområdet personskadeerstatning er komplisert og man står overfor en ressurssterk motpart. Våre spesialiserte advokater vet hvordan man skal forholde seg til de ulike problemstillingene Vi forsøker å være så behjelpelige som mulig og sikre den enkelte skadelidte god veiledning og en fullverdig erstatning.

1. Skadetyper – ansvarsgrunnlag

1.1 Trafikkskade

Gjør et kjøretøy skade, har den skadelidte krav på erstatning fra det forsikringsselskapet som kjøretøyet er forsikret i, selv om ingen er skyld i skaden. Dersom det skadevoldende kjøretøyet ikke har bilansvarsforsikring, kan erstatningskrav rettes til Trafikkforsikringsforeningen. 

I en trafikkulykke kan det oppstå ulike typer personskader. De mest typiske skadene er objektivt påvisbare skader, slik som benbrudd, ortopediske skader, sår, osv. Det er også høy forekomst av bløtdelsskader, slik som nakkeskade etter nakkesleng og andre muskulære skader. I tillegg kan psykiske skader kvalifisere som personskade, for eksempel post traumatisk stresslidelse (PTSD) og andre psykiske reaksjoner.

Vi har laget en komplett veiledning og oversikt for en personskadesak etter trafikkulykke for å gi den skadelidte, pårørende og arbeidsgiver best mulig veiledning om rettigheter i en slik sak: https://halvorsenco.no/trafikkskadeerstatning/ 

 

1.2 Yrkesskade

Alle arbeidstakere som påføres personskade hos arbeidsgiver skal være yrkesskadedekket. En arbeidsulykke defineres i yrkesskadeforsikringsloven og folketrygdloven som en plutselig eller uventet ytre hending som man har vært utsatt for i arbeidet. Disse omtales gjerne som de typiske ulykkestilfellene, slik som slag, fall, velt, eksplosjoner, mv. 

I tillegg til arbeidsulykker dekkes også yrkessykdommer under forsikringen. Dette er typisk sykdommer som har oppstått som følge av skadelige påvirkninger fra arbeidsmiljøet.

Endelig kan usedvanlige påkjenninger eller belastninger i forhold til det som er normalt i vedkommende arbeid godkjennes som yrkesskade. Det er som hovedregel ved såkalte «kraftanstrengelser» i vanskelig arbeidsstilling at denne bestemmelsen kommer til anvendelse. Arbeidsulykkebegrepet er imidlertid negativt avgrenset i yrkesskadeforsikringsloven og folketrygdloven, ettersom belastningslidelser som har utviklet seg i muskel/skjellet-systemet ikke regnes ikke som en yrkesskade. Det samme gjelder lidelser som har utviklet seg som følge av psykiske påkjenninger eller belastninger over tid.

Vi har laget en komplett veiledning og oversikt for en personskadesak etter arbeidsulykke for å gi den skadelidte, pårørende og arbeidsgiver best mulig veiledning om rettigheter i en slik sak: https://halvorsenco.no/yrkesskadeerstatning/ 

 

1.3 Pasientskade

Pasientskade er et samlebegrep for personskader som har oppstått som følge av feil i den medisinske behandlingen en pasient har mottatt. Svikt ved ytelsen av helsehjelp kan medføre at du har krav på erstatning fra Norsk Pasientskadeerstatning (NPE). 

Søknad om erstatning for pasientskade sendes til NPE på npe.no. NPE vil deretter innhente relevante medisinske journaler, innhente sakkyndige vurderinger og foreta en vurdering av om vilkårene for erstatningsplikt er oppfylt. 

Pasientskadeerstatningen skal i utgangspunktet dekke ditt økonomiske tap, samt tap av livsutfoldelse som følge av svikten i helsetjenesten.

Vi har laget en komplett veiledning og oversikt for pasientskadesaker for å gi den skadelidte, pårørende og arbeidsgiver best mulig veiledning om rettigheter i en slik sak: https://halvorsenco.no/pasientskade/ 

 

1.4 Voldserstatning

Den som blir påført en personskade i en straffbar handling, slik som overfall, vold, seksuelle overgrep, mv., kan du ha rett til voldserstatning. Hvis noen har dødd som følge av en slik hendelse kan de etterlatte få erstatning. Videre kan barn som har vært vitne til eller opplevd vold mot nærstående ha krav på erstatning.

Hovedregelen er at krav om erstatning skal fremmes i straffesaken mot skadevolder. Deretter kan søknad om erstatning fremmes for Kontoret for voldsoffererstatning dersom forholdet er anmeldt. I enkelte tilfeller er det adgang til å fremme krav om erstatning til Kontoret for voldsoffererstatning uten dom i straffesak. 

Vi har laget en komplett veiledning og oversikt for sak om voldserstatning for å gi den skadelidte, pårørende og arbeidsgiver best mulig veiledning om rettigheter i en slik sak: https://halvorsenco.no/voldsoffererstatning/ 

2. Vilkår for erstatning

For å ha rett til erstatning må følgende vilkår være oppfylt: 

  1. Ansvarsgrunnlag (bilansvar, yrkesskade, pasientskade, vold, mv.)
  2. Personskade (fysisk eller psykisk)
  3. Årsakssammenheng mellom ulykke og personskade
  4. Årsakssammenheng mellom personskade og økonomisk tap
  5. Økonomisk tap eller betydelig personskade

Kravet om årsakssammenheng betyr at ulykken må være årsaken til skaden som oppstår. Den skade som oppstår må igjen være årsaken til det økonomiske kravet. For at en skadevoldende handling skal anses som årsak, må handlingen være en nødvendig betingelse for skaden. Dersom skaden ikke ville blitt utløst uten ansvarshendelsen, er den årsak i rettslig forstand.

I norsk rett er utgangspunktet at det bare betales erstatning for det økonomiske tapet skadelidte påføres som følge av ulykken. Den skadelidte skal stilles økonomisk som om ulykken ikke har inntruffet. Videre er det skadelidte som har bevisbyrden for å sannsynliggjøre det økonomiske tapet. 

Viktige erstatningsposter i en personskadesak er inntektstap, merutgifter, hjemmearbeidstap, skatteulempe, ménerstatning (ved medisinsk invaliditet på minst 15 %), oppreisningserstatning, forsørgertapserstatning, mv. I tillegg kan den skadelidte ha tegnet private forsikringsdekninger som gir rett til utbetaling ved personskade. 

3. Juridisk bistand

Alle skadelidte eller pårørende som henvender seg til vårt kontor tilbys en kostnadsfri førstekonsultasjon av sin skadesak. Vi vurderer saken, dens muligheter og gir råd om hvordan den skadelidte bør forholde seg videre.

Vi anbefaler den skadelidte å ta kontakt med spesialisert advokat så raskt som mulig etter en ulykke. I personskadesaker er det den store hovedregel at ansvarlig forsikringsselskap dekker skadelidtes rimelige og nødvendige utgifter til advokatbistand. Det samme gjør Norsk Pasientskadeerstatning etter at det er fattet positivt ansvarsvedtak. I saker om voldsoffererstatning fra staten kan utgifter til juridisk bistand bli dekket gjennom voldsoffererstatningsordningen. 

Ved klage på vedtak fra NPE, Kontoret for voldsoffererstatning, prosess for domstolene mv. vil det gjelde andre regler for dekning av utgifter til juridisk bistand. 

Advokatfirmaet Halvorsen & Co vil i enhver personskadesak tidlig anstrenge seg for å avklare hvorvidt forsikringsselskapet, NPE eller andre vil dekke rimelige og nødvendige merutgifter. Dette sikrer begge parter en forutberegnelighet i forhold til økonomi i saken.

Dette innebærer at den skadelidte i de fleste saker ikke løper noen risiko for noen stor advokatregning. Det er ofte mye å tjene på å engasjere en av våre erfarne og spesialiserte advokater.