Konkurs – Rekonstruksjon

Partnerinnhold levert av:

Mange i næringslivet kan i perioder selv ha økonomiske utfordringer, men også ha kunder som sliter med å betale i tide. Begge deler kan være krevende for din bedrift. Nedenfor er litt informasjon om både konkurs og rekonstruksjon. Les også mer her for informasjon av hvordan du kan kreve inn utestående: https://halvorsenco.no/pengekrav/

1. Konkurs

Selskap kan ha problemer med å betale sine forpliktelser etter hvert som de forfaller. I det praktiske daglige næringslivet er det mange bedrifter som prioriterer hvilke kreditorer som blir betalt til forfall, og det blir trukket maksimum beløp på selskapets kassakreditt. Dette gjør ikke alene at selskapene risikerer konkursåpning. 

1.1 Vilkår får konkursåpning

Tingretten kan åpne konkurs etter innsendt konkursbegjæring dersom et selskap er  insolvent, jf. kkl. § 60. Et selskap må være både illikvid og insolvent før det kan åpnes konkurs. Dette er enkelt forklart at et selskap ikke kan betale sine løpende forpliktelser, at de ikke har noen lett omsettelige midler som kan avhjelpe dette. Det skal ses bort fra en forbigående kortvarig betalingsudyktighet.

Hvis verdien av selskapets samtlige aktiva, realistisk vurdert, med tillegg av påregnelige inntekter, er tilstrekkelig til å dekke dets forpliktelser, skal det ikke åpnes konkurs i selskapet.

1.2 Konkursbehandling

Ved konkurs blir et selskap satt under administrasjon.  Skyldners kreditorer og ansatte skal ivaretas gjennom prosessen. Målet er at de får tilbakebetalt hele eller deler av kravet sitt når konkursboet avsluttet.

Ved konkurs oppnevner tingretten en bostyrer for å gjennomføre bobehandlingen på deres vegne. Tre advokater hos Advokatfirmaet Halvorsen & Co AS er bostyrere ved konkurs i Romerike og Glåmdal tingrett.

Dersom det blir åpnet konkurs, har konkursboet beslagsrett i alle selskapets midler. Det er fra konkursåpning bostyrer som formelt kan ta beslutninger om hva som nå skal skje med konkursselskapet. I noen tilfeller er det grunnlag for å drive videre. Hvis det er det økonomisk beste for selskapets kreditorer, så vil bostyrer vurdere videre drift.

I de aller fleste konkursbo vil driften bli avsluttet. Det er ofte gjenstander som blir solgt, leieavtaler som skal avsluttes, og ansatte som skal ivaretas med både oppsigelse, informasjon om NAV lønnsgaranti og håndtering med utbetaling av vedtak fra NAV lønnsgaranti. Ved avslutning av et konkursbo skal forhåpentligvis kreditorene få utbetalt noen midler ved utlodning. I tillegg skal alle selskapets forpliktelser være avsluttet, før det blir slettet fra Brønnøysundregisteret.

1.3 Konsekvens av konkurs

Ved en konkursåpning er det mange som tror at skyldner automatisk ilegges konkurskarantene, eller at man ikke kan starte ny virksomhet. Slik er ikke reglene i verken konkursloven eller aksjeloven. En konkursbehandling påvirker sjelden muligheten for å senere drive et nytt selskap. Bostyrer plikter imidlertid å vurdere om det er grunnlag for å innstille på at skyldners tillitsperson(er) skal ilegges konkurskarantene for en periode på to år. Terskelen for det er relativt høy. Det må foreligge mistanke om straffbare forhold, eller at det er funnet forhold som gjør at vedkommende på grunn av uforsvarlig forretningsførsel er uskikket til å ha verv i selskap med et begrenset ansvar. Formålet med reglene er å hindre konkursgjengangere fra å ha verv i selskap, og ilegges sjelden.

2. Alternativ til konkurs:

Et alternativ til konkurs er muligheten for rekonstruksjon via tingretten.  

Ny og midlertidig lov om rekonstruksjon trådte i kraft 11.05.20. Den er forlenget og er nå gyldig frem til 01.07.23, og Justisdepartementet har på høring nytt permanent lovforslag.

Det har så langt vært en begrenset bruk av den nye rekonstruksjonsloven. Det har vært noen tilfeller av rekonstruksjon gjennom korona-pandemien, men på langt nær så mange som forventet. 

2.1 Vilkår rekonstruksjon og innbetaling forskudd

For den nye rekonstruksjonsloven er det introdusert en lav terskel for når åpning kan skje: vilkår for åpning av rekonstruksjonsforhandling er at selskapet «har eller i overskuelig fremtid vil få alvorlige økonomiske problemer»  jf. § 2. At et selskap «vil få» økonomiske problemer, gjør at bedriftene kan ta tak i den økonomiske situasjonen mens det fortsatt er et økonomisk og faktisk handlingsrom. Ved å gjennomgå en rekonstruksjon er målet at selskapet klarer å bli bedre rigget for fremtiden. Nettopp det antas å hjelpe et selskap å bli økonomisk bærekraftig på sikt. 

Loven er lagt opp til at det, dersom retten finner vilkår om alvorlige økonomiske problemer oppfylt, blir oppnevnt en rekonstruktør. Forutsetningen er at det innbetales et «passende forskudd» for å dekke de antatte kostnader ved rekonstruksjonsforhandlingen. Oslo byfogdembete har rutiner på at kr 300 000,- antas å være passelig forskudd i de fleste saker. Rekonstruktøren som oppnevnes skal være en advokat som er godt kjent med insolvensbehandling. Våre bostyrere har også erfaring som rekonstruktør. 

2.2 Åpning av rekonstruksjon

Rekonstruktøren får råderett over selskapet under rekonstruksjonen. Selskapet skal fortsatt kunne utføre sitt daglige arbeid, men ikke gjøre noe som har økonomiske konsekvenser for selskapet uten rekonstruktørens samtykke. Målsetningen er likevel at selskapet skal ha inntjening mens det hele pågår, slik at det er viktig at rekonstruktøren raskt får etablert praktiske rutiner for hvordan dette best løses. Rekonstruktør har ikke beslagsrett over selskapets eiendeler som i en konkurs, men kan treffe vedtak sammen med kreditorutvalget.

Særlig er det i denne fasen viktig å sikre driften av virksomheten. Det er også en begrenset adgang til å ta utlegg og gjennomføre tvangsdekning i skyldnerens eiendeler mens rekonstruksjonen pågår. 

En løsning kan være både frivillig rekonstruksjon, eller rekonstruksjon med tvangsakkord. Det kan være løsning hvor man, litt forenklet, får en avtale med alle kreditorene hvor det kan være aktuelt med betalingsutsettelse, prosentvis reduksjon av gjelden, helt eller delvis omgjøring av gjeld til egenkapital, overdra hele eller deler av skyldnerens virksomhet, overdragelse av hele eller deler av skyldnerens virksomhet, eller en kombinasjon av disse. Dette kan gjøre at et selskap likevel kan klare seg gjennom en krevende fase, og unngår en konkursbehandling. Får man ikke til en løsning under en rekonstruksjonsprosess, så vil det i de aller fleste tilfeller bli åpnet konkurs. 

Les mer her om hva Advokatfirmaet Halvosen & Co AS kan bistå med ved spørsmål om rekonstruksjon eller konkurs: https://halvorsenco.no/konkurs/. Se også webinar på youtube hvor vi behandler handlingsrommet til ledelsen når selskapet har svak økonomi, regler ved konkursbehandling, mm: https://www.youtube.com/@advokatfirmaethalvorsencoa7335