Det vil ta lang tid før situasjonen i norsk økonomi normaliserer seg, konstaterer Finansminister Jan Tore Sanner i forkant av dagens reviderte nasjonalbusjett.
Les også: Thommessen om revidert: Det er nå jobben begynner
Tradisjon tro stilte finansministeren opp på NRKs Politisk Kvarter på vei til stortinget for å legge frem regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett. Sanner understreket at norsk økonomi nå er inne i den verste krisen siden annen verdenskrig.
– Coronakrisen har kostet mye for mange. Det er mange som nå betaler en veldig høy pris. De som har mistet jobben, blitt permittert, og de som har bygget opp en bedrift gjennom hele livet og som nå er redde for at den går konkurs, sier Sanner.
Tirsdag morgen varsler regjeringen at man venter å bruke 419,6 oljemilliarder i 2020, som er en oppgang på 174 milliarder kroner sammenlignet med 2019.
Les også: Feriepenger må inn i kompensasjonsordningen
Finansministeren peker på at det i første fase av krisen har vært helt nødvendig å sørge for at de som mister jobben og blir permittert får kompensasjon og at man sikrer god likviditet til bedriftene.
– Vi må forberede oss på at det blir en lang vei tilbake for norsk økonomi, for dette er det kraftigste tilbakeslaget for norsk økonomi i fredstid, understreker Sanner.
Lekkasjer kl. 08.15
*Regjeringen foreslår at permitteringsperioden utvides fra 26 uker og ut oktober. Samtidig vil de utvide perioden med arbeidsavklaringspenger tilsvarende, melder NTB
*Regjeringen venter en arbeidsledighet i 2020 på 5,9 prosent
*Regjeringen bryter handlingsregelen i revidert nasjonalbudsjett, og bruker 419,6 milliarder kroner fra oljefondet – tilsvarende 4,2 prosent av fondets verdi.
*Regjeringen venter at BNP (Bruttonasjonalprodukt) vil falle med 4 prosent i 2020. Sist høst ventet man en vekst på 2,5 prosent.
Les også: 3 grep for en mer inkluderende kompensasjonsordning
Mye har skjedd
Tirsdag legger Sanner frem regjeringens reviderte nasjonalbudsjett for 2020. Vanligvis ser man ingen store justeringer i det reviderte budsjettet, men SMB Norges Jørund Rytman mener coronaepedemien bør endre på dette.
– Mye har skjedd siden regjeringen la frem sitt budsjett for 2020 i oktober i fjor. Det bør bety større justeringer enn det som er normalt i et revidert budsjett, konstaterer Rytman under en videosamtale.
Les også: Nå bør det komme skatte- og avgiftskutt
Allerede før revidert nasjonalbudsjett er det klart at utgiftene til krisetiltak er enorme. Finansdepartementet anslår et BNP-fall på rundt 4 prosent i år, men understreker at usikkerheten er stor, og at fallet kan bli større, melder NTB.
Regjeringen har allerede brukt 140 milliarder kroner på økonomiske tiltak og 100 milliarder på lånegarantier. På toppen av dette kommer nye milliarder til kollektivtransport, Avinor, pakkereiseselskapene og kultur, idrett og frivillighet i revidert, opplyser nyhetsbyrået.
Les også: 7 gode grunner til å bli medlem i SMB Norge