Krever oppsigelsesforbud og utbyttekutt i bytte mot Corona-støtte

Hadia Tajik, Foto: Arbeiderpartiet
Bilde: Hadia Tajik, Foto: Arbeiderpartiet
Arbeiderpartiet og LO krever et oppsigelsesforbud for bedrifter som benytter seg av krisepakkene under pandemien. Det melder nyhetsbyrået NTB fredag. 

Bedrifter som mottar statlig støtte under pandemien må nektes å si opp ansatte og bør ikke få lov til å ta ut noe utbytte eller utbetale bonuser. Det krever Arbeiderpartiet og LO.

Hadia Tajik (AP) Foto: Arbeiderpartiet

– Vi er opptatt av å ha rause ordninger for å redde arbeidsplasser i en krisetid, men det er ingen grunn til å være naiv, sier Hadia Tajik, nestleder og finanspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, til NTB.

Tajik mener man bør ta lærdom fra tidligere økonomiske kriser, som for eksempel finanskrisen, hvor enkelte av aktørene som ble reddet av staten, endte opp med å bruke pengene på store bonuser, øke lederlønninger og utbetale store utbytter.

– Det kan vi bare ikke risikere igjen, sier hun.

Tre krav

Regjeringen la tirsdag fram en ny krisepakke på nærmere 18 milliarder kroner. Ap og LO vil at det skal stilles følgende krav til de bedriftene som skal motta støtte fra den nye kompensasjonsordningen:

* Ingen oppsigelser mens man mottar krisestøtte.

* Ingen utbytter, aksjetilbakekjøp eller bonusutbetalinger til ledere.

* Store virksomheter må inngå avtaler med tillitsvalgte om å bevare jobber gjennom pandemien.

Les også: Thommessen: “Pengene kommer for sent for enkelte bedrifter”

Klam hånd

Jørn Eggum, leder av Fellesforbundet (Foto: Fellesforbundet)

Jørn Eggum i Fellesforbundet, som er LOs største forbund i privat sektor, støtter opp om kravene, og trekker særlig frem forbudet mot oppsigelser som et viktig punkt for arbeidstakerorganisasjonen.

– Vi kan ikke godta at de sier opp sine ansatte samtidig som de har presset på for sjenerøse ordninger knyttet til permittering, sier Eggum til NTB.

Han mener det bør være uproblematisk å stille disse kravene til næringslivet og peker dessuten på at stortingsflertallet gjorde det samme da oljepakken ble vedtatt før sommeren.

– Da ble det satt både miljøkrav og krav til at det skulle bygges i Norge, og at vi skulle følge dette tett opp. Det samme må du gjøre med hotell-, restaurant- og reiselivsnæringen nå. De må kjenne en klam hånd som passer på at de ikke bare gjør som de er vant til å gjøre, sier Eggum.

Les også: Ny kompensasjonsordning for reiselivet

Kravene er en del av Aps alternative statsbudsjett, som ble lagt fram torsdag, og de vil bli fremmet som et såkalt verbalforslag i Stortinget når finansinnstillingen blir behandlet senere i høst.

Les også: 7 gode grunner til å bli medlem i SMB Norge