BEDRIFTSBLOGGEN: Regjeringens dugnad velter nyetablerte bedrifter

Foto: Helse og Omsorgsdepartementet
Bilde: Foto: Helse og Omsorgsdepartementet

Jeg ble invitert med på dugnad og ba alle mine klienter som hadde booket behandling om å ta kontakt om noen uker. Men da hadde de som inviterte til dugnad stukket av, skriver massasjeterapeut Tom Stephan Jensen i denne utgaven av Bedriftsbloggen. 

Les også: Vi risikerer å miste en generasjon av gründerbedrifter

Jeg tenker på at Statsminister Erna Solberg og Helseminister Bernt Høye den 12. mars inviterte til dugnad. De forsikret oss om at bedrifter skulle få hjelp og akutte tiltak. Velvillig støttet jeg opp om dette, tok opp telefonen og beklaget overfor alle mine klienter de neste to ukene. Jeg kunne dessverre ikke kunne tilby dem behandling som avtalt.

Kristine og Tom Jensen i Flow Energy AS

Stakk de av?

12 dager senere sitter jeg her og ser min nyetablerte bedrift faretruende fort nærme seg stupet, samtidig som det eneste rette akutte tiltaket uteblir. Hvor blir av dugnadsinnsatsen fra de som inviterte oss?

Bedriften min har momsfritak, så utsettelse og nedsettelse hjelper ikke.  Bedriften min har som følge av at jeg ikke har tatt ut lønn, ikke betalt lønn og tilsvarende arbeidsgiveravgift, så utsettelse og nedsettelse hjelper ikke.

“Bedriften min trenger ikke enda flere løpende forpliktelser jeg ikke vet hvor lenge bedriften kan håndtere, bedriften min trenger inntekt!”

-Tom Stephan Jensen

Bedriften min har fortsatt fremførbart underskudd å trekke på, så det å tilbakeføre underskudd mot overskudd fra tidligere år hjelper ikke. Uten at noen av disse tiltakene utgjør noen som helst hjelp for bedriften min, så hjelper de heller ikke meg som privatperson:

• Jeg er ansatt i mitt eget AS og kan ikke ta ut inntektssikring hos NAV.
• Jeg har ikke begynt å ta ut lønn så jeg kan ikke ta ut lønnet permisjon.

Les også: Unngå permitteringer – betal for kompetanseheving

Inntektskompensasjon

Bedriften min har fortsatt løpende forpliktelser som forfaller. Kanskje kan bedriften min benytte statlig garantiordning for små og mellomstore bedrifter til å ta opp lån, men vil jeg ta opp lån i en usikker situasjon som dette?

Bedriften min trenger ikke enda flere løpende forpliktelser jeg ikke vet hvor lenge bedriften kan håndtere, bedriften min trenger inntekt!

Som følge av det umiddelbare virksomhetsforbudet ville det eneste treffende tiltaket være en tilsvarende umiddelbar inntektskompensasjon. Da kunne vi ha snakket om dugnad!

Kort om Bloggeren:

Tom Stephan Jensen driver bedriften Flow Energy AS sammen med sin kone Kristine Jensen. Han er utdannet Massasjeterapeut MNMF og Gestaltterapeut under utdanning MNGF. Han er også utdannet siviløkonom fra Handelshøyskolen i Bergen

Les også: 7 gode grunner til å bli medlem i SMB Norge