– Vi risikerer å miste en generasjon av gründerbedrifter

Foto: Pexels
Bilde: Foto: Pexels

SMB Norge frykter at flere tusen sårbare gründerbedrifter, samt innovasjonsmiljøer over hele landet vil utraderes som følge av den pågående krisen. Nå ber de regjeringen og Stortinget om å vurdere kraftige tiltak.

Les også: Fare for konkurs i 4 av 10 småbedrifter

– Hvis vi ikke handler med en gang så står vi i fare for å miste en hel generasjon av gründere. Vi ser at hele økosystem av innovasjonsbedrifter nå står i fare for å forsvinne. Dette er bedrifter som er ekstra sårbare i utgangspunktet, men som nå er i en helt kritisk situasjon på grunn av coronakrisen, sier administrerende direktør i SMB Norge, Olaf Thommessen.

Olaf Thommessen, SMB Norge

Tørket ut

Siden teknologifallet rundt år 2000, har slagkraftige innovasjons-miljøer sakte men sikkert bygget seg opp over hele landet. Dette har skjedd parallelt med en stadig større tilgang til risikokapital. Innovasjons-miljøene sier nå at denne tilgangen nå har tørket helt ut. Dette er svært beklagelig, konstaterer Thommessen.

– Vi er særlig bekymret for bedrifter som har kommet et stykke på vei, men er avhengige av mer kapital for å komme i mål. Mange gründere i denne fasen har investert alt de eier og har for å hjelpe bedriften over den siste kneiken. Nå risikerer de å miste alt, sier Thommessen.

– Vi har klart å etablere et fantastisk økosystem av forskjellige statlige og private inkubatormiljøer som omfatter flere tusen bedrifter. Nå står vi i fare for at alt dette blir fullstendig utryddet, legger han til.

Les også: Unngå permitteringer – betal for kompetanseheving

Umiddelbart

SMB Norge sendte i helgen et forslag til en omfattende tiltakspakke for gründer- og innovasjonsbedrifter til både regjeringen og til Stortinget. Thommessen har store forventninger til å få gjennomslag for forslagene.

– Vi har store forventninger til at regjeringen kommer disse bedriftene i møte, men det må skje umiddelbart og tiltakene må la seg gjennomføre uten for mye byråkrati. Vi vet at ikke alle kommer til å overleve denne krisen, men nå handler det om å redde så mange som mulig. Vi tror og håper at vi blir lyttet til også denne gangen, konstaterer SMB Norge-sjefen.

HER KAN DU LASTE NED LISTEN MED 21 TILTAK FOR GRÜNDERBEDRIFTENE.

Les også: 7 gode grunner til å bli medlem i SMB Norge