Her er regjeringens nye krisetiltak

Statsminister Erna Solberg og finansminister Jan Tore Sanner la i dag frem en rekke krisetiltak for å hjelpe norske bedrifter gjennom corona-krisen.

Les også: Her er coronatiltakene regjeringen trenger nå

Mange norske bedrifter går en svært usikker fremtid i møte på grunn av corona-utbruddet og regjeringen varslet tidligere i uken at de fredag ville innføre en rekke krisetiltak.

Finansminister Jan Tore Sanner (H)

– Norsk økonomi er solid, bankene er robuste og vi er forberedt på å sette inn alle nødvendige tiltak for at Norge skal kunne komme igjennom denne krisen på en så god måte som mulig, konstaterte finansminister Jan Tore Sanner under pressekonferansen.

Trygge jobber

Sanner understreket at situasjonen nå påvirker mange deler av økonomien og mange næringer.

– Vi vet ikke hvor lenge det vil vare eller hvor store konsekvensene blir. Vårt ansvar er å trygge jobbene og bidra til at situasjonen ikke skader den langsiktige veksten i norsk økonomi.

– Målet er å unngå unødvendige konkurser og oppsigelser, konstaterer finansminister Jan Tore Sanner under pressekonferansen, sier Sanner.

Jørund Rytman, Bedriftsforbundet

Mer å gå på

SMB Norge har vært tydelige på at man ønsker svært tydelige grep fra regjeringen for å unngå at bedrifter over hele landet nå går konkurs. Jørund Rytman, som er leder for politikk og samfunnskontakt i SMB Norge, er glad for at Sanner tar tak, men mener det er mer å gå på.

– Dette er en god start og vi føler at Regjeringen langt på vei har lyttet til de innspillene som vi og resten av næringslivet har kommet med. De tar dette på alvor og det er godt å se.

Les Rytmans vurdering av krisepakken her:

 

Her er de nye krisegrepene:

  • Utsatt frist for forskuddsskatten: Personlige næringsdrivende som skal betale første termin av forskuddsskatten 15. mars, får utsatt frist for innbetaling til 1. mai.
  • Permitteringsreglene endres: Perioden arbeidsgiver betaler kuttes fra 15 til to dager.
  • Reglene for karensdager endret. Vanligvis er det tre karensdager mellom permitteringstiden og dagpengetiden, men de blir nå fjernet.
  • Flypassasjeravgiften for flyvninger mellom 1. januar i år og 31. oktober, oppheves. Det samme gjøres samtlige lufthavnsavgifter til og med 30. juni 2020.
  • Forsterket støtte til kompetanseheving og bedriftsintern opplæring i bedrifter som rammes av virusutbruddet, gjennom økt rammetilskudd til fylkeskommunene.
  • Økt bevilgning av skjønnsmidler til kommuner som har hatt større merutgifter i forbindelse med virusutbruddet.
  • Endring i pensjonsreglene slik at løpende alderspensjon ikke faller bort eller reduseres ved frivillig eller beordret tjeneste for helsepersonell i forbindelse med virusutbruddet.
  • Tiltak i helsevesenet for å håndtere den akutte situasjonen.

Les også: 7 gode grunner til å bli medlem i SMB Norge