Analysefirma spår starten av konkursbølge

Illustrasjonsbilde fra Canva
Bilde: Illustrasjonsbilde fra Canva

Da Norge stengte ned i mars sluttet Skatteetaten langt på vei å begjære selskaper konkurs. Nå har de åpnet slusene igjen, viser tall som analyseselskapet Strise har hentet ut for E24

Les også: Nå bør det komme skatte- og avgiftskutt

Ifølge E24 resulterte myndighetenes tilbakeholdenhet i kun 163 konkursbegjæringer fra det offentlige i april. Men de siste ukene har trenden snudd, og så langt i mai nærmer man seg 400 konkursbegjæringer.

– Vi ser tydelige signaler på at det offentlige har kommet i gang med å begjære dårlige betalere konkurs igjen. Fra omtrent null så er vi nå tilbake på et nivå på rundt halvparten av det antall konkursbegjæringer vi hadde før nedstengningen 12. mars, sier produktsjef Sigve Søråsen i Strise til E24.

Les også: Thommessen om revidert: Det er nå jobben begynner

Beksvart i juni

På grunn av myndighetenes tilbakeholdenhet så ligger konkurstallene så langt i år under fjorårets. SMB Norge-sjef Olaf Thommessen frykter imidlertid at den statistikken vil kunne se helt annerledes ut innen kort tid.

Olaf Thommessen, administrerende direktør i SMB Norge
Olaf Thommessen, SMB Norge

Ikke minst tror han det kan bli tøft i juni måned, når bedriftene risikerer å gå på en “trippelsmell” som følge av at moms for både første og andre termin skal betales i tillegg til feriepenger.

– Det ser ut som om juni kan bli en beksvart måned for bedriftene. Mange vil ha store problemer med å utbetale feriepenger til sine ansatte. I tillegg har man lagt opp til at momsinnbetalinger for første termin som ble utsatt i mars, også forfaller i juni. Dersom man ikke gjør noe med dette så risikerer vi å få flere tusen unødvendige konkurser, konstaterer Thommessen.

Les også: 7 gode grunner til å bli medlem i SMB Norge