Juni kan bli en beksvart måned for bedriftene

Olaf Thommessen (Foto: SMB Norge)
Bilde: Olaf Thommessen (Foto: SMB Norge)

SMB Norge-sjef Olaf Thommessen etterlyser viktige kutt i skatter og avgifter, samt tydeligere fokus på tiltak for å stimulere markedene fremover i det reviderte statsbudsjettet som ble presentert tirsdag.

Les også: Thommessen om revidert: Det er nå jobben begynner

– Vi hadde nok håpet at regjeringen ville benytte anledningen til å komme med noen enda tydeligere motkonjunkturtiltak for å stimulere markedene fremover. Ikke minst etter signalene fra næringsminister Iselin Nybø forrige uke, som pekte på SMB-sektoren må få en større del av offentlige kontrakter fremover, sier administrerende direktør i SMB Norge,Olaf Thommessen.

Les også: Nå bør det komme skatte- og avgiftskutt

Trippelsmell

Han er spesielt bekymret for bedriftenes likviditetsutfordringer fremover, ikke minst for juni måned, når bedriftene risikerer å gå på en “trippelsmell” som følge av at moms for både første og andre termin skal betales i tillegg til feriepenger.

– Det ser ut som om juni kan bli en beksvart måned for bedriftene. Mange vil ha store problemer med å utbetale feriepenger til sine ansatte. I tillegg har man lagt opp til at momsinnbetalinger for første termin som ble utsatt i mars, også forfaller i juni. Dersom man ikke gjør noe med dette så risikerer vi å få flere tusen unødvendige konkurser, konstaterer Thommessen.

Les også: Sanner om revidert budsjett

Nyskaping

På den positive siden peker SMB Norge-sjefen på positive signaler i det reviderte budsjettet rundt innovasjon og nyskaping.

– Jeg synes det er veldig bra at man velger å stimulere til nyskaping gjennom å bevilge flere midler til Siva og Nysnø, i tillegg til at man foreslår en utvidelse av opsjonsordningen, understreker Thommessen.

Med coronavirusets tilbakegang de siste ukene begynner situasjonen å normalisere seg i enkelte deler av samfunnet. For bedriftene ser det imidlertid mye mørkere ut.

– Mye tyder på at vi nå har begynt å få litt kontroll på spredningen av coronaviruset, men for bedriftene har vi bare sett begynnelsen på denne krisen. Det er nå den virkelige jobben begynner og hvis man ikke iverksetter nødvendige tiltak for å få fart på økonomien igjen så vil vi se faretruende høye konkurstall fremover, sier Thommessen.

Les også: 7 gode grunner til å bli medlem i SMB Norge