Regjeringen varsler corona-tiltak på fredag

Faksimile: NRK
Bilde: Faksimile: NRK

Endringer i permitteringsreglene er blant tiltakene som regjeringen vil lansere på fredag for å hjelpe norske bedrifter igjennom corona-krisen. Det forklarer statsminister Erna Solberg under en pressekonferanse tirsdag.

Les også: Her er Corona-tiltakene bedriftene trenger nå

Stadig flere bedrifter begynner nå å merke de økonomiske konsekvensene av coronaviruset, og både SMB Norge og de andre interesseorganisasjonene har bedt regjeringen komme med umiddelbare tiltak for å unngå konkurser og oppsigelser i norsk næringsliv.

– Jobb nummer èn er å hindre spredning men vi vil også sørge for at effekten av dette blir minst mulig for norsk økonomi, understreker statsminister Erna Solberg.

Finansminister Jan Tore Sanner (H)

Verre før det blir bedre

Foreløpig er det reiselivsbransjen og deler av industrien som har blitt spesielt rammet av situasjonen, og finansminister Jan Tore Sanner understreker at man vil ta spesielt hensyn til disse bransjene når man presenterer detaljene i tiltakene på fredag

– Det er vanskelig å si hvor store konsekvensene blir og hvor lenge det vil vare. Men vi vet at høyst sannsynlig blir det verre før det blir bedre, sier Sanner.

– Vi må sikre at denne krisen ikke får langsiktige konsekvenser for norske bedrifters lønnsomhet. Vi må ta vare på de bedriftene vi har, legger han til.

Joachim Dagenborg, SMB Norge

Tydelighet

Kommunikasjonssjef Joachim Dagenborg i SMB Norge synes det er positivt at regjeringen nå varsler tiltak, men skulle ønske at de var enda mer tydelige allerede i dag.

– Vi er svært glad for at Regjeringen i dag har understreket alvoret i dette og hvor ødeleggende situasjonen kan bli for norske bedrifter.

– De varsler at de vil legge frem en rekke helt nødvendige straks-tiltak på fredag. Vi ønsket at de kunne ha vært enda tydeligere allerede i dag, men er fornøyd med at de signaliserer tiltak både på permitteringer og i skattereglene.

Les også: Finn frem gullkortet Sanner!

Her er tiltakene regjeringen varsler vil komme på fredag:

  • Regjeringen vil foreslå å endre permitteringsregelverket slik at bedriftene får redusert kostnadene sine gjennom en vanskelig situasjon. Det betyr at staten vil ta en større del av byrden.

  • Sanner varsler også at bedriftene vil få mulighet til å utsette betaling av formueskatt.

  • Sanner forklarer at regjeringen åpner for at bedrifter som går med underskudd skal kunne tilbakeføre underskuddet mot overskudd de har beskattet i tidligere år. Dette skal gjøre det lettere å få kortsiktige lån i bankene for å unngå konkurs.

Les også: 7 gode grunner til å bli medlem i SMB Norge