Regjeringen deler ut 20 millioner til studentgründere

Gjennom Forskningsrådet gir regjeringen inntil 20 millioner kroner til gründerprosjekter ledet av studenter ved norske universiteter og høyskoler. 

Les også: Innovasjon Norge har krisekasse på 4,7 mrd. Slik får du tilgang

Næringsminister Iselin Nybø (Foto: Venstre)

I et intervju med NTB sier næringsminister Iselin Nybø (V) at mer “gründermentalitet” vil hjelpe Norge gjennom omstillingsprosessen som vil tvinge seg frem i årene som kommer og at hun håper STUD-ENT- ordningen kan bidra til dette.

– TIldelingene skal styrke entreprenørskapskulturen ved universitetene og høyskolene. Klimakrisen og coronakrisen aktualiserer dette mer enn noen gang, sier Nybø til nyhetsbyrået.

Utvikle potensialet

STUD-ENT-ordningen retter seg mot studenter og kandidater fra universiteter og høyskoler som vil prøve seg på gründervirksomhet og videreutvikle forretningspotensialet i ideer de har fått gjennom studiene.

Forskningsrådet mottok 45 søknader i 2020. Prosjektene har blitt vurdert av eksperter. 20 prosjekter får tildeling og mottar inntil en million kroner hver til utvikling av forretningsideen. Tildelingene skjer innenfor en rekke ulike fagområder.

Les også: Her er lønnsnivået i norske oppstartsbedrifter

Matsikkerhet

Ett av prosjektene som får tildeling er ledet av studenter ved Norges miljø- og biovitenskapelig universitet. Det går ut på å utvikle et system for å skaffe bedre data for å øke matsikkerheten i produksjon og distribusjon av øl fra små- og mellomstore bryggerier.

En gruppe studenter ved NTNU får tildeling til et prosjekt som utvikler et system for bedre dataoverføring under vann. Dette kan redusere kostnader i olje- og gassektoren og kan også øke sikkerheten gjennom bedre overvåking av installasjoner under vann, skriver NTB.

Les også: 7 gode grunner til å bli medlem i SMB Norge