NYE KONKURSTALL: – Liker virkelig ikke det jeg ser!

SMB Norge-sjef Jørund Rytman er svært bekymret over økningen i antall konkurser den siste måneden og ber om målrettede tiltak for å lette det samlede “trykket” på en SMB-sektor som fremdeles er preget etter den globale pandemien.

Les også: Fakta om små og mellomstore bedrifter (SMB) i Norge

Ferske tall fra Creditsafe viser at 244 bedrifter gikk konkurs i årets femte måned, en økning på hele 16 prosent sammenlignet med samme måned året før. I 9 av landets 11 fylker var det en økning i antall bedrifter som gikk konkurs. Aller størst var økningen i Trønderlag og Agder, som hadde en vekst i antall konkurser på henholdsvis 40 og 33 prosent i mai. (se tallene for hvert fylke nederst i saken)

–  Jeg blir veldig bekymret og liker virkelig ikke det jeg ser her. Disse tallene viser hvor ekstremt sårbare norske bedrifter fremdeles er i kjølvannet av den største økonomiske krisen siden krigen, utbryter Rytman etter å ha sett over den dystre statistikken.

Les også: SMB sektoren bidrar med halvparten av verdiskapingen

Det samlede trykket

Rytman etterlyser nå klare politiske tiltak for å lette trykket for bedriftene.

– Vi har nå rekordhøye strømpriser, rekordhøye drivstoffpriser og renten tikker sakte men sikkert oppover og legger ytterligere press på bedriftenes marginer. Dette hadde vært svært vanskelig å håndtere for bedriftene i en normal situasjon, forklarer Rytman.

– Men nå treffer det bedriftene i en situasjon hvor mange allerede ligger nede for telling etter den største økonomiske krisen siden krigen. Det kan nok oppleves som brutalt for mange, konstaterer han.

Rytman mener Regjeringen nå må iverksette strakstiltak for å forhindre at mange ellers levedyktige bedrifter forsvinner for godt.

– For det første så bør verken Regjeringen eller Stortingspolitikerne ta sommerferie før de har fått på plass en egen strømpakke for vanlige bedrifter.  I tillegg er det mye man kan gjøre med avgiftene på drivstoff. Dette er tiltak som vil ha en umiddelbart lettende effekt på bedriftenes økonomi, understreker Rytman.

Les også: Skuffet etter revidert nasjonalbudsjett

Eksperthjelp

SMB Norge-sjefen oppfordrer samtidig politikerne til å bevilge nye penger til krisetelefonen for bedrifter som SMB Norge og Stiftelsen Rettferd drev siste halvår 2021.

– Svært mange bedrifter tok kontakt med oss og fikk gratis bistand og eksperthjelp i en kritisk fase. Vi opplevde at det var et stort behov for bistand, men dessverre så valgte Regjeringen å fase ut ordningen ved nyttår. Jeg håper de nå vil se på dette en gang til, konstaterer Rytman.

Les også: Nye regler for hjemmekontor fra 1. juli

Konkursøkning i 9 av 11 fylker

9 av landets 11 fylker hadde en økning i antall konkurser i mai. Størst økning finner vi i fylkene Trøndelag og Agder, med henholdsvis 21 og 16 konkurser. Her er konkursutviklingen i hvert fylke:

 • Trønderlag (40%)
 • Agder (33)
 • Møre og Romsdal (30%)
 • Viken (24%)
 • Vestland (23%)
 • Nordland (18%)
 • Oslo (14%)
 • Vestfold og Telemark (13%)
 • Rogaland (7%)
 • Troms og Finnmark (uendret)
 • Innlandet (nedgang på 33%)

 

PS: Visste du at medlemskap i SMB Norge gir deg tilgang til gratis juridisk rådgivning?