Fagnettstedet for SMB-sektoren

Robot

Ny forskning: Ingen robotdreven dommedag i nær fremtid!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Mange har fryktet at robotisering, globalisering og demografiske endringer skulle rasere arbeidsmarkedet som vi kjenner det. En ny nordisk forskningsrapport avlyser imidlertid den varslede dommedagen.

Les også: 8 av 10 gjør ikke sitt beste på jobb

Ingen revolusjon

Jon Erik Dølvik i FAFO er en av prosjektlederne for Forskningsprosjektet «Future of Work» . Han er overrasket over hvor lite av den varslede «revolusjonen» man foreløpig har funnet spor av.

Jon Erik Dølvik, FAFO

–  Oppmerksomheten og forberedelsene til de digitale, grønne og demografiske skiftene har ledet til frykt for store endringer i arbeidsmarkedene. Det som er mest slående, ut fra våre foreløpige funn, er derimot hvor tilsynelatende sterk stabilitet vi fremdeles har i det nordiske arbeidslivet – selv etter et veldig turbulent tiår etter finanskrisen, konstaterer han.

Digitalisering, demografiske endringer, klimaendringer og globalisering. Dette er fire «megatrender» som mange mener vil påvirke arbeidslivet kraftig – også de nordiske. Forskningsprosjektet «The future of Work» er i ferd med å lete etter svarene.

Les også: SMB-trendene som vil dominere 2019

Overgangsfase

Likevel mener Dølvik det er for tidlig å slå seg til ro med at alt vil gå helt fint.

– Ja, vi må ikke trekke forhastede slutninger kun ut fra stabiliteten «på overflaten». Det skjer nok ting under radaren, som vi først kan se konturene av over tid. På en måte har jo ikke endringene slått helt gjennom ennå. Mye tyder på at vi  er i en overgangsfase.

– Men våre funn er nok likevel et signal om at dommedagsprofetene har overvurdert tempoet i omstillingene kraftig, konstaterer forskeren.

Les også: Kvinnelige ledere takler stress best