Norske bedrifter er europamestere i inkassokrav

Norske bedrifter er suverent raskest i Europa med å sende utestående regninger til inkasso. Det viser en ny rapport fra det svenske selskapet Intrium.

Les også: SMB-trendene som vil dominere 2019

European Payment Report 2018 kartlegger betalingsvaner blant europeiske bedrifter, og Norge skiller seg kraftig ut på flere områder.

Lite press

Norske bedrifter sender ubetalte regninger til inkasso etter 30 dager, mens gjennomsnittet i de andre skandinaviske landene er på 55 dager og snittet for Europa under ett ligger på 82 dager. I motsatt ende av skalaen ligger Serbia, hvor bedrifter i snitt venter 264 dager før de sender regningen videre til inkasso.

Mens mange danske og svenske bedrifter opplyser at de presses til å akseptere lengre betalingsfrister enn ønskelig, ser dette ikke ut til å være en like stor utfordring i Norge. Kun 35 prosent av Norske bedrifter hadde dette problemet i 2018, mot et europeisk snitt på 60 prosent.

Les også: Konkurransetilsynet til kamp mot høye inkassokrav

Lav risiko

Også når det kommer til forventet betalingsevne blant kunder det kommende året skiller norske bedrifter seg ut. Kun 4 prosent av norske bedrifter sier at de ser en økt risiko for å ikke få betalt fra kunder det kommende året. Dette er vesentlig lavere enn det europeiske snittet på 41 prosent.

Når det gjelder hva som forårsaker forsinket betaling, så peker 60 prosent av norske bedrifter på somling og administrativ ineffektivitet hos kundene. Halvparten av norske bedrifter mener dessuten at kunder bevisst betaler sent.

Les også: 1 av 3 SMB-eiere jobber over 50 timer i uken

Offentlig sektor tregest

Undersøkelsen viser at norske forbrukere er de raskeste betalerne med et snitt på 18 dager. B2B-kunder bruker i snitt 25 dager på å betale regninger, mens offentlig sektor tar seg best tid med et snitt på 26 dager før regningen er betalt.

Her kan du laste ned hele rapporten. (gratis men du må registrere deg)

 

Bli medlem i SMB Norge