Mener SVs budsjettforslag vil ramme hverdagsnæringslivet hardt

Jørund Rytman, administrerende direktør i SMB Norge
Bilde: Jørund Rytman, administrerende direktør i SMB Norge

Under en pressekonferanse mandag presenterte SV sitt alternative statsbudsjett og forhandlingsgrunnlag når de skal inn i forhandlinger med AP og SP på Stortinget om budsjettforlik for 2022. 

Som varslet foreslår SV skatte – og avgiftsøkninger for norsk næringsliv, men budsjettforslaget har få lyspunkter for vanlige hverdagslivsbedrifter.

Les også: Reagerer på økt formuesskatt

– Vi visste at SV ville foreslå å øke skatte – og avgiftstrykket for bedriftene, men at de går så hardt i strupen på norsk hverdagsnærlingsliv er både overraskende og skuffende, konstaterer Jørund Rytman, som er leder for politikk og samfunnskontakt i SMB Norge.

Jørund Rytman, SMB Norge

I sitt alternative budsjett øker SV formuesskatten til 1,1 prosent, og reverserer dermed samtlige kutt som Solberg-regjeringen gjorde på dette området.

– Får SV gjennomslag for dette så vil det ramme mange små og mellomstore bedrifter hardt. Samtidig noterer vi oss at de ikke har gjort seg noen tanker om hva som kan gjøres for å hjelpe bedrifter som fremdeles sliter med etterdønninger av den største krisen for norsk næringsliv siden 2. verdenskrig.

– På vegne av landets hverdagsnæringsliv må vi si at vi er utrolig skuffet over SV.

Les også: SMB Norge i høring på Stortinget

Kutter krisehjelp

Støre-regjeringen valgte i sitt budsjettforslag å kutte støtten til et lavterskeltilbud som SMB Norge har drevet sammen med Stiftelsen Rettferd. Gjennom ordningen har en mengde bedrifter fått gratis råd og hjelp til å komme seg over kneiken etter pandemien. Heller ikke SV har funnet rom i sitt budsjett til å hjelpe denne sårbare gruppen.

-Det ser nå ekstremt mørkt ut for dette populære tiltaket. Det er fryktelig trist for alle de bedriftene som nå står midt oppi en svært reell krisesituasjon, og vi kan med sikkerhet fastslå at bedrifter vil gå konkurs som følge av at de mister denne hjelpen, sier Rytman.

Les mer om lavterskeltilbudet for Covid-rammede bedrifter her!