Fagnettstedet for SMB-sektoren

Foto: Helsedepartementet

Her er myndighetenes Corona-råd til arbeidsgivere

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Corona-viruset har fått status som internasjonal pandemi, og bedriftsledere over hele verden må vurdere hvilke tiltak som skal iverksettes på deres arbeidsplass. Her er de foreløpige rådene fra norske myndigheter. 

SMB-Norge har gjennomgått myndighetenes råd i forbindelse med Coronaviruset og plukket ut de viktigste anmodningene for deg som bedriftseier. Ekspertene er enige om at tiltak som fleksibel arbeidstid, hjemmekontor og begrenset møtevirksomhet vil minimerer smitterisikoen.

Linker til myndighetenes informasjon om Corona-viruset finner du nederst i saken!
Helsedirektør Bjørn Guldvog – Foto: Helsedirektoratet.

 – Jeg understreker at situasjonen er alvorlig. Vi må ta ansvar alle sammen, og vi må samarbeide. Da kan vi oppnå det vi hele tiden har snakket om; å få en så lav smittespredning som mulig, for å gi det beste tilbudet og ta vare på alle mennesker i Norge – enten de er syke eller friske, sier helsedirektør Bjørn Guldvog i følge E24.

Les også: Slik reduserer du smittefaren på jobben

Hjemmekontor

Helsedirektøren oppfordrer bedrifter som har mulighet til det å legge til rette for at ansatte kan jobbe hjemmefra. På den måten vil man kunne reduserer antallet mennesker som møtes og reiser kollektivt samtidig.

– Det kan bidra til å bremse smittespredningen i storbyene, konstaterer Guldvog.

Helsemyndighetene oppfordrer samtidig kollektivselskaper til godt renhold av områder med håndkontakt, som T-banevogner, busser og trikker.

– På samme måte oppfordrer vi til god rengjøring av områder med håndkontakt der det er stor publikumstrafikk, legger Guldvog til.

Unngå store forsamlinger

Dråpesmitte spres raskt i tettpakkede rom. Helsedirektoratet anbefaler derfor å begrense menneskemengder i kantiner og store forsamlinger.

Et godt tips til deg som arbeidsgiver er å legge tilrette for lunsjpauser på forskjellige tider. Videre kan det, såfremt det er mulig, være en god idé og holde telefonkonferanser istedenfor å fysisk møter.

Fleksibel arbeidstid

Foto: Fartein Rudjord

Folkehelseinstituttet oppfordrer arbeidsgivere å be noen ansatte komme senere på jobb, for å redusere antall mennesker som reiser kollektivt til arbeid.

På den måten vil dine ansatte være mindre utsatt for smitte på vei til jobben. Det mest ideelle er, ifølge anmodningen, å legge tilrette for hjemmekontor for de bedriftene som har mulighet til det.

Les også: SMB Norge: Her er Corona-tiltakene næringslivet trenger NÅ!

5-6 dager før symptomer

Corona-viruset har ifølge Verdens Helse Organisasjon (WHO) en inkubasjonstid på 5-6 dager. Dette medfører at bedrifter kan ha ansatte i omgang med kolleger og kunder som er bærere av viruset i opp mot én uke før sykdommen utartes.

Helsedirektoratets råd er et godt utgangspunkt for å hindre sykdomsspredning og unødvendige sykdomsrelaterte kostnader for din bedrift.

Nyttige linker:

Helsedirektoratet – oppdaterer sine råd fortløpende

Helsenorge.no – Nyttige råd

Arbeidstilsynet – Råd til arbeidsgivere

Les også: 7 gode grunner til å bli medlem i SMB Norge