Gründere sliter mer psykisk enn andre arbeidstakere

På verdensdagen for psykisk helse vil SMB Norge, interesseorganisasjonen for små og mellomstore bedrifter, sette ekstra søkelys på mental helse for gründere og bedriftsledere da det visser seg at de ofte sliter mer psykisk enn andre arbeidstakere. 

I en undersøkelse som professor Michael Freeman ved University of California ledet i samarbeid med forskere fra Stanford University i 2019, viste det seg at gründere og bedriftsledere hadde 50 prosent større risiko for å få mentale helseproblemer sammenlignet med andre arbeidstagere.

– Jeg er ikke overrasket over at så mange gründere og bedriftsledere sliter psykisk. Gründertilværelsen en høyst usikker karrierevei, spesielt når myndigheten ikke legger til rette for at man som oppstarter skal lykkes. Selv om denne undersøkelsen er et par år gammel mistenker jeg at etter pandemien, høye skatter og strømpriser at det fortsatt er lignende tall, om ikke høyrere tall, den dag i dag, sier administrerende direktør i SMB Norge, Jørund H. Rytman.

Les også: Nå trenger vi et næringslivsopprør!

Gründer-personlighetstrekk
Forskerteamet observerte gründere over flere år og fant ut at det var flere årsaker til at gründere slet mentalt: Mange gründere visser personlighetstrekk som er gull verdt for å kunne lykkes, men de samme personlighetstrekkene trekker i negativ retning når man møter motstand og opplever press.

– Som vi ser i denne undersøkelsen er den typiske gründeren nytenkende, ambisiøs, visjonær og en person som vil gjøre en endring i samfunnet sitt. Når man stiller seg selv strenge krav for å nå disse høye ambisjonene, men man ikke strekker til, er det veldig forståelig at denne personlighetstypen tar det ekstra innover seg, sier Rytman.

Les også: Regjeringen har glemt at også arbeidsplasser har en strømregning

Behov for mer forskning  
SMB Norge mener at det er behov for mer forskning på mental helse til gründere i årene som kommer, og da spesielt i den tiden vi er i nå hvor mange bedriftseiere har vært gjennom en prøvende tid med pandemi, strømkrise, høyere skatter og krig i Europa.

– At man ikke lett finnere nyere studier på dette feltet er nesten skammelig. 99 prosent av alle bedrifter i Norge er små og mellomstore bedrifter, altså bedrifter som er skapt av gründere, så det burde virkelig bli prioritere ressursers til å forske nærmere på den psykiske helsen blant gründere og bedriftsledere. Dette betyr også at som arbeidstakere i små og mellomstore bedrifter må bli bedre på å snakke om og prioritere psykisk helse, avslutter Rytman.

Les om SMB-patruljen som kan hjelpe bedriftsledere og gründere som sliter.