Thommessen om “den offentlige dugnaden” som hovedsakelig rammet de private

Illustrasjonsfoto
Bilde: Illustrasjonsfoto

Ingen sektor har ofret mer i denne offentlige dugnaden enn de små bedriftene, mener SMB Norge-sjef Olaf Thommessen i denne utgaven av Bedriftsbloggen.

“Nå skal jeg være veldig ærlig: Jeg tror vi skal være såpass realistiske at det nok er små bedrifter som ikke i detalj følger disse karantenereglene..”, sa byrådsleder Raymond Johansen sent forrige uke, og anklaget småbedriftene for å ha tatt for lett på smittevernstiltakene. Han gikk langt i å antyde dette var forklaringen til den oppblomstringen av smittetilfeller vi har sett i det siste.

Les også: Reagerer kraftig på utspill fra Raymond Johansen

Helhjertet

Olaf Thommessen, administrerende direktør i SMB Norge
Olaf Thommessen, SMB Norge

På vegne av våre mange medlemsbedrifter ble jeg utrolig skuffet over disse uttalelsene fra den fremste representanten for hovedstadens lokale myndigheter. Myndighetene har ved flere anledninger oppfordret til en offentlig dugnad for å holde smittetallene nede, noe vi og våre medlemsbedrifter har støttet helhjertet opp om.

9 måneder inn i denne pandemien er det grunn til å hevde at ingen sektor har ofret like mye i denne dugnaden som de minste bedriftene.

For mens 50.000 ansatte i Oslo kommune ikke har bekymret seg ett eneste sekund for hvor neste måneds lønning skal komme fra, så har minst like mange småbedriftseiere levd under et umenneskelig press som følge av denne pandemien. Mange livsverk har gått tapt allerede, og vi har enda ikke sett omfanget av den store konkursbølgen vi vet vil komme på nyåret.

Les også: Hverdagsnæringslivet i coronaens tid

Nære relasjoner

Etter den første runden med nedstengninger kartla vi hvordan pandemien hadde preget bedriftseiernes liv. Undersøkelsen viste at 60 prosent hadde opplevd søvnproblemer og unormalt høyt stressnivå på grunn av de økonomiske konsekvensene av tiltakene.

Like mange fortale at krisen hadde en negativ effekt på familieøkonomien og at dette hadde påvirket deres nære relasjoner negativt. Hverdagsnæringslivets deltakelse i den offentlige dugnaden har kostet enormt.

For mange av de småbedriftene som nå er midt inne i en kamp for tilværelsen, vil Johansens kommentarer oppleves som både sårende og demotiverende. Når man har ofret så mye for den offentlige dugnaden så forventer man mer fra landets folkevalgte representanter.

Jeg håper at byrådslederen vil beklage sine uttalelser og i fremtiden heller fokusere på hvordan man kan sikre et levende næringsliv i Oslo, også etter at denne krisen har lagt seg. Det tror jeg vi alle ville vært tjent med.

Les også: Klasseskillet i norsk næringsliv

Kort om bloggeren:

Olaf Thommessen har vært administrerende direktør i SMB Norge siden 2016. Han er utdannet siviløkonom og har bred bakgrunn fra både politikk, næringsliv og organisasjonsliv. Thommessen er tidligere nestleder i Venstre.

Les også: 7 gode grunner til å bli medlem i SMB Norge