Studenter i Bergen fikk bryne seg på bærekraft i SMB-sektoren

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Studenter i Bergen fikk bryne seg på bærekraft i SMB-sektoren

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Hvordan kan SMB-sektoren ta del i det grønne skiftet? Denne utfordringen har studenter ved Univarsitetet i Bergen fått bryne seg på den siste tiden. Og svaret kan være «eggklere» enn du tror.

Se videopresentasjon av prosjektet nederst i saken!

Les også: Fakta om små og mellomstore bedrifter (SMB) i Norge

Denne våren har de fem studentene, Tina Totland Jenssen, Tristan Noordergraaf, Birk Aarseth Grindal og Elina Laitinen, ved Universitet i Bergen jobbet med et innovasjonsprosjekt for SMB Norge som en del av faget Bærekraftig Innovasjon.

Målet med faget er å gi studenter mulighet til å bruke innovasjonsmetoder og lære mer om bærekraft ved å løse et problem for en aktør i samfunnet. Studentene fikk i slutten av januar tildelt en problemstilling ‘Hvordan kan SMB Norge gjøre det lettere for våre medlemmer å ta del i det grønne skiftet?

Les også: Behov for bærekraftkompetanse? Meld deg på gratis kurs!

Nytt perspektiv

Hannah Johansson, rådgiver bærekraft for SMB Norge, har fulgt studentene i prosessen.

Hannah Johansen, Rådgiver for bærekraft i SMB Norge

– Det grønne skiftet gir våre medlemmer både muligheter og utfordringer. Å hjelpe våre medlemsbedrifter med å ta del i denne omstillingen vil derfor bli viktigere for oss fremover.  Det å være med på et slikt samarbeid er en god mulighet for å få et nytt perspektiv på et problem vi gjerne vil løse, samtidig som vi bidrar til samarbeid mellom universiteter og næringsliv. Det har vært veldig spennende å følge studentene i prosessen og ikke minst se resultatet forteller Johansson.

30.mars presenterte studentene sin løsning på problemet: SMEgg – det bærekraftige kunnskapsegget

Tina Totland Jensen er en av studentene som har jobbet med prosjektet. Hun studerer master i bærekraft ved Universitet i Bergen og tar faget bærekraftig innovasjon som et av sine valgemner dette semesteret.

– For små- og mellomstore bedrifter kan tid, ressurser og kunnskap være en utfordring i møte med det grønne skiftet. Viljen er der, man er åpen for endring og for å bli en mer bærekraftig bedrift. Men hvor skal du finne kunnskap? Hvordan gjør du det i praksis? Og hvem kan hjelpe deg? Gjennom CET201-emnet (bærekraftig innovasjon) fikk vi, en gruppe studenter på Universitetet i Bergen, i oppdrag å finne en løsning på hvordan SMB Norge kan hjelpe små- og mellomstore bedrifter med bærekraft, fortellet Totland Jensen.

Les også: NY RAPPORT: SMB-sektoren må inkluderes bedre i det grønne skiftet

Et fargerikt egg

SMEgg er en kampanje hvor bedriften din mottar et fargerikt egg – SMEgg! Som et påskeegg kan SMEgg åpnes, og konseptet er enkelt: Inne i SMEgget finner du informasjon om bærekraft og ulike ressurser for hvor du kan henvende deg for hjelp og for å lære mer om hvordan akkurat din bedrift kan gjøre dette i praksis.

SMEgg gir også enkle, konkrete tips til hva du kan gjøre allerede i dag. Det skal være mulig å komme gjennom SMEgget, som byr på puslespill, pop-up-kort og og QR-kode-terning, i lunsjen. Et bilde av SMEgget kan publiseres på sosiale medier med emneknaggen #SMEgg – del også gjerne om du har tips til andre bedrifter. Neste dag leverer du SMEgget videre til en annen lokal bedrift – tar de utfordringen?

Les også: Ny nordisk bærekraftstandard for norsk SMB-sektor

– Vårt håp er at kampanjen skal engasjere, inkludere og føre til mer kunnskap og samhold om bærekraftsarbeid. Alle ressursene fra egget lever videre på en egen SMEgg-portal, som vi oppfordrer bedrifter til å bruke, og til å fortsette å dele erfaringer med hverandre på. Ved kampanjeslutt er vår tanke at alle SMEggere inviteres til en lærerik feiring, forteller Totland Jenssen.

– Det har vært utfordrende og veldig gøy å prøve å finne en løsning som kan passe for alle typer SME-er. Vi mener SMEgg-kampanjen understreker at alle er i det grønne skiftet sammen – og selv om ingen kan gjøre alt, kan alle gjøre noe, avslutter Totland Jenssen.

Se studentene fortelle om prosjektet:

 

Visste du at medlemmer i SMB Norge får gratis juridisk bistand? Les mer om medlemskap her!

 

Bli SMB medlem

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.