1100 færre nye bedrifter i andre kvartal

Det ble startet over 1.000 færre bedrifter og foretak i årets andre kvartal enn i samme periode året før. Det viser tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) onsdag.

Totalt ble det stiftet 14.965 nye foretak i andre kvartal. Det er en nedgang på 1.110 sammenlignet med samme periode i fjor. Nedgangen i år er klart større også når man sammenligner tallene fra første kvartal med andre kvartal med tilsvarende fra i fjor.

Les også: Vi ble reddet av tiltak fra myndighetene!

Størst fall for ENK’ene

Størst var nedgangen innen antallet nyetablerte enkeltpersonforetak, som falt med hele 19 prosent sammenlignet med samme periode året før. Mye tyder på at dette skyldes den personlige risikoen som er forbundet med slike foretak og at næringer hvor denne selskapsformen er vanlig, var spesielt utsatt under coronakrisen.

Les også: Få kontroll på den juridiske blindsonen

Dette viser seg spesielt innen sektorene kultur, underholdning og fritid, samt undervisning og overnatting og servering. Innen disse gruppene var nedgangen på hele 29 prosent sammenlignet med fjorårets tall i samme periode.

Det sto imidlertid ikke helt stille under starten av coronakrisen, og for aksjeselskap viser tallene faktisk en økning på 12 prosent i andre kvartal i år sammenlignet med samme periode i fjor.

Les også: 7 gode grunner til å bli medlem i SMB Norge