– Vi ble reddet av tiltak fra myndighetene

Momsutsettelse og redusert arbeidsgiveravgift reddet solenergi-gründer Sebastian Farmen fra konkurs under coronakrisen. Nå rigger han seg for vekst de neste årene fra sin base i Grimstad. 

Les også: Den juridiske blindsonen – Investorer

Se filmen fra bedriftsbesøket under!

Det neste året skal dinbedrift.no ut og besøke bedrifter over hele landet for å se hvordan de har kommet seg igjennom den største krisen i norsk næringsliv siden krigen. Først ut er elektroingeniør Sebastian Farmen fra Grimstad.

Farmen har de siste årene bygget seg sakte men sikkert opp i et voksende solenergi og batterilagrinsmarked gjennom de to bedriftene Marna Energi, som utvikler batteriteknologi, og Energifarmen AS som gjør totalenteprise av solcelleanlegg til alt fra hytter, boliger og industri.

Sebastian Farmen

Sto stille

Pilene pekte oppover, men så kom coronakrisen. Hadde det ikke vært for myndighetenes krisepakker så kunne det fort ha vært kroken på døra for gründeren.

– Cofonakrisen var hard. Sesongen vår begynner for fullt i mars, og da er man ganske utsatt økonomisk når man er en sesongbedrift. Nå ble den sesongen utsatt til mai. Alt sto helt stille, sier Farmen til dinbedrift.no.

– Det gikk nesten så langt at vi ble et konkursbo. Vi ble reddet av tiltak fra myndighetene, som utsettelse av moms og reduksjon av arbeidsgiveravgift, legger han til.

Se filmen fra bedriftsbesøket her:

Underskuddsmåneder

Utsatt moms var et av de føste tiltakene regjeringen iverksatte etter at Norge ble stengt ned i mars. Det viste seg å være spesielt viktig for nettopp Farmen og hans virksomheter.

– Jeg driver en bedrift som importerer en del varer. Jeg kan fort komme i en situasjon hvor jeg må betale tilbake mye moms, selv i måneder hvor jeg går med underskudd. Mars og april var underskuddsmåneder, og da hjalp det veldig mye å slippe å betale moms før mai var over og man var tilbake på et overskudd igjen, sier Farmen.

SMB Norge har bedt regjeringen vurdere permanente endringer i momsreglene for å hjelpe bedrifter igang etter den vanskelige perioden. Dette er noe Farmen er helt enig i.

– Som en nyoppstartet bedrift prøver jeg å ha så kort lagertid som mulig. Et tiltak hvor man for eksempel slipper å gjøre opp for momsen før man faktisk har solgt varen ville vært til utrolig stor hjelp for meg, forklarer gründeren.

Les også: Nye konkursregler kan bety økt risiko for familieøkonomien

Lager

Kapitalen i selskapet har rett og slett ikke vært stor nok til å fylle opp lagrene. Dermed måtte Farmen takke nei til oppdrag da markedet begynte å ta seg opp igjen.

– Når sesongen tråkket i gang i mai med en vekst som vi ikke har sett før, så har vi måttet si nei til prosjekter fordi vi ikke har hatt kapital til å ha nok varer på lager. Det er utrolig synd, sier Farmen som likevel ser svært lyst på fremtiden i en bransje som er i ekplosiv vekst.

– Om fem år er bedriften min en seriøs aktør i det norske solcelle- og batterimarkedet. Da genererer vi mange arbeidsplasser lokalt her i Agder-regionen og vi tar på oss store og seriøse prosjekter både på energilagring og solceller, konsteterer han.

Les også: 7 gode grunner til å bli medlem i SMB Norge