Fagnettstedet for SMB-sektoren

Foto: Pexels

– Vi risikerer å miste en generasjon av gründerbedrifter

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

SMB Norge frykter at flere tusen sårbare gründerbedrifter, samt innovasjonsmiljøer over hele landet vil utraderes som følge av den pågående krisen. Nå ber de regjeringen og Stortinget om å vurdere kraftige tiltak.

Les også: Fare for konkurs i 4 av 10 småbedrifter

– Hvis vi ikke handler med en gang så står vi i fare for å miste en hel generasjon av gründere. Vi ser at hele økosystem av innovasjonsbedrifter nå står i fare for å forsvinne. Dette er bedrifter som er ekstra sårbare i utgangspunktet, men som nå er i en helt kritisk situasjon på grunn av coronakrisen, sier administrerende direktør i SMB Norge, Olaf Thommessen.

Olaf Thommessen, SMB Norge

Tørket ut

Siden teknologifallet rundt år 2000, har slagkraftige innovasjons-miljøer sakte men sikkert bygget seg opp over hele landet. Dette har skjedd parallelt med en stadig større tilgang til risikokapital. Innovasjons-miljøene sier nå at denne tilgangen nå har tørket helt ut. Dette er svært beklagelig, konstaterer Thommessen.

– Vi er særlig bekymret for bedrifter som har kommet et stykke på vei, men er avhengige av mer kapital for å komme i mål. Mange gründere i denne fasen har investert alt de eier og har for å hjelpe bedriften over den siste kneiken. Nå risikerer de å miste alt, sier Thommessen.

– Vi har klart å etablere et fantastisk økosystem av forskjellige statlige og private inkubatormiljøer som omfatter flere tusen bedrifter. Nå står vi i fare for at alt dette blir fullstendig utryddet, legger han til.

Les også: Unngå permitteringer – betal for kompetanseheving

Umiddelbart

SMB Norge sendte i helgen et forslag til en omfattende tiltakspakke for gründer- og innovasjonsbedrifter til både regjeringen og til Stortinget. Thommessen har store forventninger til å få gjennomslag for forslagene.

– Vi har store forventninger til at regjeringen kommer disse bedriftene i møte, men det må skje umiddelbart og tiltakene må la seg gjennomføre uten for mye byråkrati. Vi vet at ikke alle kommer til å overleve denne krisen, men nå handler det om å redde så mange som mulig. Vi tror og håper at vi blir lyttet til også denne gangen, konstaterer SMB Norge-sjefen.

HER KAN DU LASTE NED LISTEN MED 21 TILTAK FOR GRÜNDERBEDRIFTENE.

Les også: 7 gode grunner til å bli medlem i SMB Norge