Skatteetaten fjerner tvangsmulkt!

I lys av coronavirus-situasjonen stoppes bruken av tvangsmulkt midlertidig. Det opplyser Skatteetaten i en pressemelding tirsdag.

Les også: Fare for konkurs i 4 av 10 småbedrifter

Skattedirektør Hans Christian Holte

Skatteetaten stopper automatisk tvangsmulkt for alle arbeidsgivere og andre som leverer a-melding. Det betyr at arbeidsgivere ikke blir sanksjonert hvis a-meldingen leveres etter fristen. I første omgang stoppes tvangsmulkt for a-melding med leveringsfrist 5. mars

– Det er krevende tider for store deler av næringslivet som nå opplever bortfall av inntekter. Vi tar derfor initiativ til å stoppe tvangsmulkt midlertidig, sier skattedirektør Hans Christian Holte i en kommentar.

Viktig beslutning

Helt siden starten av den corona-krisen har SMB Norge vært tydelig på at tvangsmulk-ordningen er noe som bør lempes på. Jørund Rytman, som er leder for politikk og samfunnskontakt i SMB Norge, er svært glad med vedtaket.

– Vi er veldig fornøyd med at Skatteetaten nå har lyttet til oss og dropper tvangsmulkt midlertidig for a-meldingen, mva-melding og forsinket skattemelding for personlig næringsdrivende og aksjeselskap, sier Rytman og viser til SMB Norges sine tidligere innspill og krav om lettelser og krisepakker.

– Jeg savner imidlertid også at Skatteetaten ser igjennom fingrene for de som er sent ute med innlevering av aksjonærregisteroppgaven, legger han til.

Les også: Unngå permitteringer – betal for kompetanseheving

Riktige opplysninger

Jørund Rytman, SMB Norge

Skattedirektør Hans Christian Holte håper imidlertid at så mange bedrifter som mulig likevel prioriterer å levere korrekte a-meldinger innen fristen.

– Selv om tvangsmulkt stoppes midlertidig, ber vi arbeidsgivere likevel gjøre det de kan for å levere korrekte a-meldinger innen fristen. På den måten sikres det at ansatte har oppdaterte og riktige opplysninger hvis de for eksempel trenger ytelser fra det offentlige i denne perioden, sier Holte.

Mer å gå på

Rytman i SMB Norge håper at Skatteetaten fortsetter å se på muligheter til å hjelpe bedriftene gjennom den krevende situasjonen som har oppstått.

– Jeg skulle ønske at Skatteetaten også kunne se igjennom fingrene for de som er sent ute med innlevering av aksjonærregisteroppgaven. I tillegg burde de ha gått ut og sagt de vil være fleksible med nedbetalingsordninger og nedsettelser av allerede ilagt tvangsmulkt for små bedrifter for tidligere år, foreslår Rytman.

Les også: 7 gode grunner til å bli medlem i SMB Norge