Regjeringen vil sikre bedre tilgang til offentlige anbud

Statssekretær i Nærings- og Fiskeridepartementet
Bilde: Statssekretær i Nærings- og Fiskeridepartementet

Det skal bli lettere for små bedrifter å delta i offentlige anbud. Det konstaterte Statssekretær Janicke Andreassen i Næringsdepartementet fra talerstolen under medlemsmøtet i SMB Norge – region Oslo & Akershus.

Den norske staten og kommuner rundt om i landet kjøper årlig inn varer og tjenester fra det private næringslivet for nærmere 600 milliarder kroner.

“De små bedriftene skal ikke bare komme til døra, men også inn døra!”

– Janicke Andreassen, Statssekretær i Næringsdepartementet

Les også: Ny undersøkelse – Altfor tidlig å friskmelde bedriftene

Viktig marked

Nå skal det bli lettere for mindre bedrifter å ta en del av denne lukrative kaken. Det lovet Janicke Andreassen, som er statssekretær i Nærings- og Fiskeridepartementet, under et medlemsmøte i regi av SMB Norge Region Oslo & Akershus forrige uke.

– For den nye regjeringen er det viktig å sikre at også de små bedriftene har en reell mulighet til å delta i anbudsrunder. Vi vet at dette er et enormt viktig marked for mange, og vi skal bidra til at hele bredden i næringslivet har mulighet til å kjempe om disse kontraktene, sier Andreassen.

– De små bedriftene skal ikke bare komme til døra, men også inn døra, konstaterer hun videre.

Lokale leverandører

Mange små og mellomstore bedrifter opplever at dagens innkjøpsordning er komplisert å forholde seg til. Omfattende krav og spesifikasjoner bidrar ofte til at man i realiteten stenges ute fra disse prosessene. Dette skal det nå bli slutt på, understreker statssekretæren.

– Vi vil sikre at kommunale og statlige anbud, også i samferdselssektoren, er utformet slik at lokale og regionale leverandører kan delta i konkurransen om hele eller deler av oppdraget som er lagt ut på anbud, sier Andreassen.

Les også: Budsjettforslaget vil ramme hverdagsnæringslivet!

Nye kjøreregler

Våren 2020 hadde SMB Norge en betydelig rolle da nye kjøreregler for offentlige anbudsprosesser skulle utarbeides.

Les mer om de nye kjørereglene for offentlige anbud her!

Kjørereglene ble utarbeidet av representanter for oppdragsgivere og leverandører fra Fredrikstad kommune, Fylkesmannen, Fylkeskommunalt Innkjøpsforum, Gjesdal kommune, IKT Norge, KS, Maskinentreprenørenes forening (MEF), NHO, NHO Service, Skatteetaten, SMB Norge, Statens innkjøpssenter, Sykehusinnkjøp, Statens vegvesen og Virke.

Visste du at medlemmer i SMB Norge får gratis juridisk bistand?

Les mer og meld deg inn her!