NY RAPPORT: Norge fortsetter å miste konkurransekraft

Norge mister konkurransekraft
Bilde: Norge mister konkurransekraft

Norge faller til 17. plass på listen over verdens mest konkurransedyktige land og gjør det nå svakest av de skandinaviske landene. Det viser en fersk rapport fra verdens økonomiske forum (WEF).

Les også: STATSBUDSJETTET: Hadde håpet for mer fra en borgerlig flertallsregjering

I rapporten blir land vurdert på 29 forskjellige punkter. De har sett på alt fra gjeldsgrad til innovasjon og har blant annet undersøkt hvor mye det koster å starte en bedrift her og sett på nordmenns villighet til å ta økonomisk risiko for å starte nye virksomheter. På alle disse områdene havner Norge langt ned på listen.

En vekker

Jørund Rytman, SMB Norge

I 2004 lå Norge helt oppe på 6. plass, men siden den gang har vi gradvis falt nedover listen som i år toppes av Singapore, foran USA, Hong Kong, Nederland og Sveits.

– Dette viser at vi har en lang vei å gå når det kommer til hvordan vi som samfunn legger til rette for innovasjon og nyskaping. Jeg håper at denne rapporten blir en liten vekker for politikerne og at de nå setter seg ned og blir enige om konkrete tiltak for å bedre situasjonen, sier SMB Norges Jørund Rytman.

Les også: Lei av udemokratiske ryggdunker på bakrommet

Ny dialog

SMB Norge har lenge pekt på behovet for å gjøre det enklere å starte og drive virksomheter her i landet, og har blant annet bidratt aktivt i Regjeringens pågående forenklingsprosjekt.

– Vi har fremmet en rekke konkrete tiltak som vil gjøre det lettere å både starte og drive nye bedrifter her i landet. Men vi tar gjerne en ny dialog med Regjeringen på dette, legger han til.

I det store bildet trekker WEF frem den pågående handelskrigen mellom USA og Kina som et faremoment for utviklingen videre. Man er også bekymret for at den økonomiske veksten i mange land skal stagnere som følge av at flere regjeringer og sentralbanker gradvis vil miste muligheten til å bruke pengepolitikk for å stimulere til videre økonomisk vekst.

Les også: Norsk næringspolitikk er rigget og det er de minste som taper!

Bli medlem i SMB Norge

 

SMB Norge roser ny tiltaksplan for kvinnelige gründere