LØNNSOPPGJØRET: Partene enige om reallønnsøkning

LO og NHO er enige om at det er rom for reallønnsøkning i årets lønnsoppgjør. Det sier partene i forkant av årets forhandlinger som starter mandag.

Les også: Norske bedrifter er europamestere på inkassokrav

Rask løsning

I år er det et såkalt mellomoppgjør, der det kun forhandles om lønn. Risikoen for streik er dermed forholdsvis lav. I tillegg er LO og NHO langt på vei enige om det viktigste før den formelle. Også arbeidsgiversiden har åpnet for at norske arbeidstakere kan få en lønnsvekst som overstiger prisøkningen i år.

– Det viktigste kravet fra våre medlemmer er at vi må styrke konkurransekraften i norske bedrifter. Men i år har vi sagt at det også er rom for reallønnsvekst, og vi tror det er mulig å få til begge deler, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid til NTB.

Selv om partene håper at avstanden er liten nok til at man blir enige allerede før forhandlingsfristen 14. mars, vil verken LO eller NHO utelukke at man må inn til mekling i slutten av måneden.

– Selv om forhandlinger ser lette og greie ut på forhånd, er de aldri lette og greie, sier LOs forhandlingsavdeling Knut Bodding, også han til NTB.

Les også: SMB-trendene som vil dominere 2019

Ikke over 3 prosent

Etter det NTB erfarer vil det vanskeligste spørsmålet trolig bli hvor stort lønnstillegget skal bli. Stein Lier Hansen i Norsk Industri har overfor VG antydet at selv om man åpner for reallønsvekst så bør man likevel moderere seg.

– Det er uaktuelt å se tretallet. Med en anslått prisvekst under to prosent, vil reallønnsveksten likevel bli meget god med et oppgjør under tre prosent, uttaler Lier-Hansen til VG.

I 2018 ble partene enige om at norske arbeidstakere skulle få 2,8 prosent mer i lønn.