Kutt i formueskatt: – En håndsrekning til hverdagsnæringslivet!

Regjeringens foreslåtte reduksjon i formueskatt betyr 1,37 milliarder til nye arbeidsplasser og investeringer til fremtidig vekst for landets små og mellomstore bedrifter, konstaterer SMB Norges administrerende direktør Olaf Thommessen.

I statsbudsjettet for 2021 foreslår regjeringen å øke rabatten på verdien av arbeidende kapital fra 35 til 45 prosent. SMB Norge-sjef Olaf Thommessen ønsker beslutningen velkommen og mener reduksjonen er spesielt viktig i kjølvannet av coronakrisen som har rammet næringslivet hardt.

Olaf Thommessen, administrerende direktør i SMB Norge
Olaf Thommessen, SMB Norge

– Vi er fornøyde med at regjeringen fortsetter nedtrappingen av en skatt som rammer hverdagsnæringslivet spesielt hardt i disse coronatider, konstaterer Thommessen.

Han peker blant annet på rapporten som SMB Norge publiserte forrige uke. Den viste at formueskatten har en klart dempende effekt på vekstmuligheter i norsk næringsliv generelt og SMB-sektoren spesielt.

Les også: 6 grunner til å bli medlem i SMB Norge

Papirpenger

Ved å øke rabatten på arbeidende kapital til 45 prosent fra tidligere 35 prosent, så frigjør man rundt 1,37 milliarder til bedrifter som nå opplever den verste krisen i norsk næringsliv siden krigen.

– Dette er en håndstrekning til småbedriftseiere som sliter ekstra nå i corona-tider. Det betyr at færre trenger å ta opp lån eller tappe selskapets egenkapital for å betale formueskatt på papirpenger, og det betyr 1,37 milliarder til nye arbeidsplasser og investeringer for fremtidig vekst for norsk næringsliv, understreker Thommessen.

Samtidig innrømme SMB Norge-sjefen at både han og organisasjonens rundt 6000 medlemsbedrifter over hele landet hadde håpet på mer.

– Vi ønsker primært at formueskatten på arbeidende kapital fjernes i sin helhet, eller at man i det minste øker bunnfradraget i formueskatten til 20. millioner kroner, slik vi har foreslått. Vi vil nå ta opp dialogen med partiene på stortinget og understreke behovet for å gå enda lenger på formueskatten for å hjelpe hverdagsnæringslivet gjennom krisen, sier Thommessen.

Reagerer sterkt

De siste ukene har debatten om formueskatt fått stadig mer oppmerksomhet, og SMB Norge-sjefen reagerer sterkt på retorikken som enkelte aktører har benyttet seg av.

– Senest i går satt en profilert politiker på NRK radio og sa at kutt i formueskatten først og fremst betyr at milliardærer vil kunne kjøpe seg flere privatfly og yachter. Uttalelser som dette har en fordummende effekt på debatten, konstaterer Thommessen.

Les også: Frischsenterets formueskattrapport får strykkarakter

– Sannheten er at 97 prosent av de som betaler formueskatt i dag er helt vanlige hardtarbeidende småbedriftseiere som har skapt sin egen arbeidsplass og som jobber beinhardt for å få hjulene til å gå rundt. De opplever denne retorikken som både urettferdig og demotiverende. Med tanke på at 2 av 3 nye arbeidsplasser skapes i denne sektoren, så er det det siste vi som samfunn bør drive med i disse dager, legger han til.

SMB Norges rapport om effekten av formueskatt på landets små og store bedrifter kan du lese mer om i saken: her.

Les også: 7 gode grunner til å bli medlem i SMB Norge