Har skapt flere hundre arbeidsplasser i Norge – Nå gir hun opp!

Seriegrunder Rebecca Mahboubi
Bilde: Seriegrunder Rebecca Mahboubi

De siste 20 årene har iranskfødte Rebecca Mahboubi startet en rekke bedrifter i Norge og skapt flere hundre arbeidsplasser. Nå er hun lei av at myndighetene stikker kjepper i hjulene for små bedrifter og rømmer fra landet.

Se videoen med Rebecca nederst i denne saken!

Les også: Problemer med det offentlige? SMB-patruljen hjelper deg!

I 2001 ble Rebecca Mahboubi kåret til årets gründer i Oslo. Et par år senere figurerte hun på listen over de 10 mest suksessfulle internasjonale kvinner i Norge. På den tiden hadde hun stor suksess med selskapet American Bagel Company, bedre kjent som kafekjeden Bagel & Juice.

Etter å ha solgt seg ut av virksomheten i 2008, var seriegründeren innom alt fra klesbutikker til en lang rekke bar og restaurantkonsepter. Men nå er det slutt.

Les også: 7 gode grunner til å bli medlem i SMB Norge

Faksimile fra Dagens Perspektiv

Ferdig i Norge

Rebecca har invitert dinbedrift.no på kaffe i leiligheten sin på Majurstuen i Oslo. På gulvet står flere fullpakkede kofferter. Det har gått nesten 20 år siden hun gründet sin første virksomhet i Norge. 20 år med oppturer og nedturer. Nå orker hun ikke lenger å forholde seg til norske myndigheter, som hun mener har drept alt hun hadde av skaperglede og engasjement.

Man blir behandlet så urettferdig og så dårlig at jeg for min del,  en person som har vært en serieentreprenør og som har bygget og skapt så mye, jeg nekter å jobbe mer eller starte mer i Norge, sier hun bestemt. 

– Jeg skal betale skatt, jeg skal betale moms og jeg skal betale arbeidsgiveravgift. Jeg betaler alt dette, men hva får jeg igjen for det?

HAR DIN BEDRIFT HATT PROBLEMER MED DET OFFENTLIGE? VIL DU HA HJELP FRA SMB-PATRULJEN?

SEND EN EPOST MED DIN HISTORIE TIL:

[email protected]

Lås dørene!

Mahboubi klarer ikke lenger å skjule frustrasjonen som har bygget seg opp i det siste. En av episodene hun husker aller best skjedde en desemberdag for noen år siden. Restauranten hennes var full av gjester i julestemning. Kokken hadde akkurat levert 40 pent danderte indrefileter og nå måtte hele staben bidra med serveringen.

På vei ut i lokalet, og med en tallerken i hver hånd, ble Mahboubi stanset av en gruppe inspektører fra Skatteetaten som hadde tatt seg inn i restauranten og låst døren.

– De stormet inn i lokalet mens vi var på vei ut til gjestene med 40 tallerkener med indrefilet. Vi fikk beskjed om at vi ikke fikk lov til å servere det. Det er helt uakseptabelt, sier hun.

– Det er så mange etater som er ute etter å ta oss. De ser på oss alle som kjeltringer. De bare regner med at vi snyter på skatten og har svarte arbeidsplass, sier Mahboubi. Hun har mange ganger lurt på hva som hadde skjedd om de oppførte seg på samme måte i andre virksomheter.

– Jeg ser ikke for meg at de hadde stormet inn i en bank og sagt det samme som de sa til oss.  “legg fra dere alt, låst dørene, kom med legitimasjon og vis meg at du jobber lovlig. Ingen får lov til å gå ut”. Man skulle tro det var en narkorazzia, forklarer Mahboubi.

Les også: Norsk næringspolitikk er rigget og det er de minste som taper!

Tre uker

Restauranten hadde fulgt reglene og alle papirene var i orden. Det samme kan man ifølge Mahboubi ikke si om de offentlige etatene. Hun har ved mange anledninger opplevd at de ikke har svart henne innenfor tiden, og uten at det har fått noen konsekvenser.

– De kan gi deg dagsbøter når du gjør noe feil, men får de bot når de bryter reglene? Det står i loven at man har krav på å få svar innen tre uker. Jeg solgte min restaurant for to og et halvt år siden og har enda ikke fått min ferdigattest, sukker hun.

Seriegründeren har ikke gitt opp sine ambisjoner om å skape nye velfungerende virksomheter. Hun har bare gitt opp å skape dem i Norge.

– Hvis det ikke skjer en betydelig holdningsendring hos de som skal kontrollere bedriftene, så de forstår at de først og fremst er der for å hjelpe bedriftene og ikke ta dem, så tror jeg flere og flere finner ut at de ikke orker å drive sin egen bedrift. Det er for vanskelig og for krevende. Det er utrolig synd, avslutter Mahboubi.

Bli medlem i SMB Norge