God stemning på SMB Norges valgvake

Terje Strøm fra Ny Analyse AS og Eirik Løkke fra tankesmien Civita forteller deltagerne på valgvaken om prognosene til valget.
Bilde: Terje Strøm fra Ny Analyse AS og Eirik Løkke fra tankesmien Civita forteller deltagerne på valgvaken om prognosene til valget.

Mandag 11. september var det kommune- og fylkestingsvalg i Norge, og i den anledningen hadde SMB Norge invitert til valgvake på Herr Nilsen i Oslo. – Det er fantastisk at så mange av våre medlemmer og samarbeidspartnere hadde lyst til å delta på vår aller først valgvake, sier administrerende direktør i SMB Norge, Jørund H. Rytman.

Administrerende direktør i SMB Norge, Jørund H. Rytman, ønsker deltagerne på valgvaken velkommen.

Sammen med Oslo International Club arrangerte SMB Norge valgvake for første gang mandag 11. september på Herr Nilsen i Oslo. Til sammen deltok rundt 40 SMB Norge medlemmer og samarbeidspartnere på SMB Nores først valgvake. Samarbeidspartner og medlemsbedrift To-be-more AS hadde rigget opp kjempestor skjerm der deltagerne på arrangementet  fikk følget med på valgnattens meningsmålinger og valgresultater.

– ­Dette er første gangen SMB Norge arranger valgvake for våre medlemmer og samarbeidspartnere, så vi er veldig glade for at så mange har valgt å tilbringe valgnatten med oss her på Herr Nilsen. Dette er garantert noe vi kommer til å vurdere å arrangere igjen ved neste valg, sier administrerende direktør i SMB Norge, Jørund H. Rytman.

Les også: Næringspolitikk på dagsorden i valgkampen!

Eksperter på valgvaken

Under valgvaken ble det gjort fortløpende analyser og kommentarer fra ekspertene og kommentatorene Terje Strøm fra Ny Analyse AS og Eirik Løkke fra tankesmien Civita. Før de første valgresultatene ble lagt frem klokken 21.00 spådde både Strøm og Løkke en borgerlig seier på årets kommune- og fylkestingsvalg og at Høyre kom til å bli Norges største parti.

Deltagerne på valgvaken venter spent på resultatet.

– ­Det er alltid spennende å høre på hva eksperter og analytikere mener kommer til å bli utfallet av valget, og det er ekstra god stemning når vi får eminente eksperter som Terje Strøm, Eirik Løkke og Jørn Lein-Mathisen til å være analytikerne på vår valgvake. Jeg tror det er noe alle deltagerne våre satt veldig pris på, sier Rytman.

Senere på kvelden fikk deltagerne på valgvaken også høre fra eksperten og medarrangøren Jørn Lein-Mathisen, fra Oslo International Club, som fortalte litt om hvordan det norske valget fungerte og hvordan det norske lokalvalget er sammenlignet med USA og andre land.

Mens stemmene ble talt opp var det god stemning på Herr Nilsen og SMB Norge sin valgvake. Deltagerne fikk minglet og snakket sammen om prognosene og resultatene som hadde blitt lagt frem, mens de ventet på at alle stemmene ble talt opp.

Les også: Hvorfor så lite næringsfremme overfor Ukraina?

Borgerlig seier

Det ble som ekspertene på valgvaken spådde, det ble borgerlig seier og Høyre ble det største partiet i Norge. For første gang på nesten 100 år er ikke Arbeiderpartiet det største partiet i Norge lengre. Også i flere av de store byene gikk borgerlige av med seieren. Høyresiden får flertallig mandater iblant annet Oslo, Stavanger og Kristiansand.

– SMB Norge heier på alle som vil sette næringspolitikk på dagsorden både i valgkampen og kommende valgperiode, så nå vil vi ønske lykke til politikener som har fått tillit fra innbyggerne i Norge. Vi håper at dere alle tar imot henvendelsene dere får alle de små og mellomstore bedriftene i deres kommune, sier Rytman.

Senterpartiet tapte mest

Faksimile: VG. Resultatet av kommune- og fylkestingsvalg 2023.

I skrivende stund er alle stemmene opptalt og Høyre ble den store vinneren av valget 2023, mens Senterpartiet ble det partiet som tapte mest oppslutning. Høyre øker oppslutning med 5,8% og Fremskrittspartiet øker med 3,2% fra kommunevalget i 2019, mens Arbeiderpartiet mister 3,1% oppslutning og Senterpartiet hele 6,2% oppslutning.

Resultatene av fylkestingsvalget speiler som de vanlig gjør på fylkestingsvalget, Høyre øker med 6,1% oppslutning og Fremskrittspartiet øker med 3,4%, mens Arbeiderpartiet mister oppslutning på 3% og Senterpartiet går tilbake 8%.