Gir ikke opp kampen mot “diskriminerende” Bane NOR-beslutning!

Illustrasjonsfoto fra Shutterstock
Bilde: Illustrasjonsfoto fra Shutterstock

SMB Norge trapper opp kampen for å reversere Bane NORs beslutning om å nekte bedrifter med under 10 ansatte å levere sikkerhetstjenester på jernbanenettet i Norge. Tirsdag tok de saken opp i et møte med Næringsdepartementet. 

Bane NOR bestemte i fjor at de ikke lenger vil tillate bedrifter med under 10 ansatte å levere sikkerhetstjenester på jernbanenettet i Norge. I dag har rundt 1800 personer godkjenning som sikkerhetsvakter, og av disse jobber cirka 300 i små bedrifter. Hvis Bane Nor får det som de vil, vil alle disse miste jobbene sine.

Les også: Fortsatt Covid-støtte er “Myndighetenes forbannede plikt”

Gode signaler

Flere av disse små bedriftene er medlemmer i SMB Norge, som derfor har engasjert seg sterkt i saken, både politisk og juridisk. Tirsdag denne uken stilte en liten delegasjon på møte i Næringsdepartementet for å informere statssekretær Halvar Ingebrigtsen (Ap) om situasjonen. SMB Norge-sjef Jørund Rytman er fornøyd med møtet og signalene han fikk fra departementet.

Statssekretær Halvor Ingebrigtsen (Ap) i Næringsdepartementet og SMB Norge-sjef Jørund Rytman

– For oss har dette blitt en svært viktig prinsipiell sak. På vegne av landets små bedrifter kan vi rett og slett ikke akseptere at en statseid virksomhet som BaneNOR, tilsynelatende helt uten god grunn, våkner opp en dag og finner ut at de ikke lenger vil forholde seg til små bedrifter, forklarer Rytman.

Bane Nor hevder selv at beslutningen er tatt etter en sikkerhetsmessig vurdering. De har imidlertid ikke kunnet fremlegge noen form for dokumentasjon som viser at de små leverandørene av disse tjenestene utgjør en større sikkerhetsrisiko enn de store bedriftene, noe som også ble tydelig da SMB Norge møtte representanter fra Bane Nor før påske.

– Vi stiller oss svært kritisk til Bane Nors begrunnelse i denne saken, som i våre øyne virker helt usaklig og diskriminerende overfor små bedrifter. Resultatet er at flere hundre små aktører nå mister jobben, ene og alene fordi de er små. Det kan vi ikke akseptere.

På dette punktet fikk SMB Norge forståelse fra Statssekretæren som understreket at «Det å være en liten bedrift skal ikke være ekskluderende i seg selv», noe Rytman er fornøyd med.

Les også: Regjeringens «dugnad» velter nystartede bedrifter!

Trapper opp

– Vi har hatt en god dialog med denne regjeringen rundt mange andre viktige saker, og de har hele veien gitt tydelige signaler om at SMB-sektoren er et viktig satsingsområde for dem. Hvis de mener alvor med dette så forventer vi at de griper inn i denne saken. Det er positivt at Statssekretæren understreker at bedriftens størrelse ikke i seg selv kan være ekskluderende, understreker Rytman.

SMB Norge vil de kommende ukene trappe opp kampen for å få en politisk overstyring av Bane Nors beslutning.

– Vi fikk i dag bekreftet at næringsdepartementet nå vil undersøke saken. I tillegg har vi en god dialog med flere stortingspolitikere som nå har engasjert seg i saken. I tillegg følger vi et juridisk spor for å se på lovligheten i beslutningen, forklarer SMB Norge-sjefen.

Visste du at medlemmer i SMB Norge får gratis juridisk bistand?

Her kan du lese mer om hvordan vi hjelper våre medlemsbedrifter!