FRP-TALSMANN: Det må bli kutt i sykelønnen!

Sivert Bjørnstad, Fremskrittspartiets finanspolitiske talsperson. (Foto: Frp)
Bilde: Sivert Bjørnstad, Fremskrittspartiets finanspolitiske talsperson. (Foto: Frp)

Statens utgifter må reduseres og sykelønnsordningen er en “opplagt kandidat”. Det konstaterer Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann Sivert Bjørnstad i et intervju med Aftenposten torsdag.

Les også: Korttidsfraværet koster næringslivet 36 milliarder i året

Regjeringen varsler over 16 milliarder kroner i økte utgifter og reduserte inntekter på statsbudsjettet for 2021, skriver Aftenposten. De neste årene ventes utgiftene å vokse videre og regjeringen vil bli nødt til å finne steder å kutte.

Opplagt kandidat

Sivert Bjørnstad, (Foto: Stortinget)

Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann, Sivert Bjørnstad, mener verdens dyreste sykelønnsordning er “en opplagt kandidat”, for kutt

– Ja, jeg er positiv til å redusere den, konstaterer Bjørnstad overfor avisen.

– Det er selvsagt at vi må gå gjennom statsutgiftene for å se hvor vi kan spare skattebetalernes penger. Det er jo heller ikke rom for nye skatte- og avgiftslettelser fremover. Det rommet må vi i så fall skape selv ved å ta ned utgiftene, legger han til.

Sist sommer la SMB Norge frem en rapport som viste at korttidsfravær blant ansatte i privat sektor koster norsk næringsliv opp mot 36 milliarder kroner i året. Dette kommer i tillegg til statens utgifter når de tar over stafettpinnen etter de 16 første fraværsdagene.

Les også: Nye IA-avtale uten endringer i sykelønn

Bedre jobb

Heidi Nordby Lunde (til høyre) under debatten i Arendal 2018

Etter å ha deltatt på SMB Norges debatt om sykelønnsrapporten i Arendal sommeren 2018, gikk Høyres Heidi Nordby Lunde ut i media og sa at hun nå ønsket en omfattende debatt om sykelønn.

Utspillet ble ikke tatt godt imot av Statsminister Erna Solberg som de påfølgende dagene ga tydelig uttrykk for at ordningen var fredet.

Overfor Aftenposten forklarer Bjørnstad hvordan man skal klare å løfte fram debatten denne gangen.

– Vi må forklare det så godt at det ikke blir upopulært. Vi må gjøre en mye bedre jobb med det enn politikere har gjort tidligere. For det må bli kutt, konstaterer han.

Les også: Lei av udemokratiske ryggdunker på bakrommet

Grundig gjennomgang

SMB Norges administrerende direktør Olaf Thommessen er glad for Bjørnstads uttalelser og understreker nødvendigheten av å gjøre noe med sykelønnsordningen.

– Vi er verdens rikeste og lykkeligste land, men også verdens sykeste land, hvis man ser på tallene. Det er absolutt ingen grunn til at sykefraværet i Norge skal være nesten dobbelt så høyt som i Sverige. Det tror jeg de fleste vil være enige i, sier Thommessen.

– Det er på tide å gjøre en grundig gjennomgang av denne ordningen, for det kan ikke fortsette som nå særlig mye lenger, legger han til.

Bli medlem i SMB Norge

 

– Sjukelønnsordninga i Norge er luksuriøs og urettferdig