Fagnettstedet for SMB-sektoren

Jørund Rytman, SMB Norge

– Flere bør få gi råd ved rekonstruksjoner

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Både autoriserte regnskapsførere og jurister med riktig kompetanse og erfaring bør få lov til å hjelpe små bedrifter med en forenklet rekonstruksjon. Det mener SMB Norges Jørund Rytman.

Forslaget er en del av SMB Norges innspill til justisdepartementet etter at regjeringen nylig foreslo å forenkle gjeldende regler for å begrense antall konkurser i kjølvannet av coronakrisen.

Les også: Hver femte bedriftseier har vurdert å gi seg pga corona

Jørund Rytman, SMB Norge

– Vi ser at det er flere enn bare advokatene som vil være i stand til å gjøre en god jobb ved rekonstruksjoner. Etter vår mening vil både autoriserte regnskapsførere og jurister i mange tilfeller være like godt kvalifisert, sier Jørund Rytman, som er leder for politikk og samfunnskontakt i SMB Norge.

– I tillegg har disse noe lavere timepris enn advokater, så det kan være en del penger å spare på dette for både bedriftene og samfunnet for øvrig, legger han til.

Lønne seg

Rekonstruksjonsforhandlinger kan være en både kostbar og krevende prosess for små bedrifter. I sitt innspill til departementet argumenterer SMB Norge for at det offentlige bør dekke deler av rettsgebyret og kostnader ved en rådgiver oppnevnt av tingretten.

Les også: Krisen i hverdagsnæringslivet er langt fra over

– Det er ikke noen god samfunnsøkonomi at et selskap går konkurs. Det offentliges kostnader for en bobestyrer ved en slik prosess vil ganske fort komme på over 50.000 kroner. I tillegg kommer ringvirkninger av en konkurs som ofte innebærer arbeidsløshet og store tap hos leverandør og kunder.

– Hvis man heller kan bruke disse midlene til å hjelpe bedriftene med en rekonstruksjon og på den måten unngå konkurs så vil det lønne seg i lengden, sier Rytman.

Les også: 7 gode grunner til å bli medlem i SMB Norge

[better-ads type=»banner» banner=»18255″ campaign=»none» count=»2″ columns=»1″ orderby=»rand» order=»ASC» align=»center» show-caption=»0″ lazy-load=»enable»][/better-ads]