Fire av ti norske bedrifter gjorde feilansettelser i 2018

Foto: Shutterstock
Bilde: Foto: Shutterstock

Fire av ti norske ledere oppgir at de har gjort feilansettelser det siste året. Det viser en fersk rapport fra rekrutteringsselskapet Experis.

Les også: 8 av 10 yter ikke sitt beste på jobb

Ledere i både små og store bedrifter har bidratt i undersøkelsen som dessuten viser at så en av åtte bedrifter gjorde tre eller flere feilansettelser i samme periode.

Stor utfordring

– Tallet er veldig høyt, og det overrasker oss. Rapporten viser tydelig at feilansettelser er en stor utfordring blant norske ledere, sier divisjonsdirektør Ingjerd Birkelund i rekrutteringsselskapet Experis til NTB.

Undersøkelsen er gjennomført av Opinion og hadde 801 respondenter. Den definer feilansettelser som ansettelser der den nyansatte ikke fungerer i sin stilling og/eller i arbeidsmiljøet i virksomheten.

23 prosent av de 801 respondentene jobbet i bedrifter med over 100 ansatte, 22 prosent i bedrifter med mellom 20 og 99 ansatte, 13 prosent i bedrifter med 10 til 19 ansatte og 42 prosent i bedrifter med færre enn ti ansatte.

Les også: SMB-trendene som vil dominere 2019

Her er flere funn fra undersøkelsen:

De vanligste feilene ved ansettelsen er at kandidatene ikke har de ferdighetene de ga inntrykk av i intervjuet, eller at kandidaten ikke passer inn sosialt.

Tre av ti ledere mener de burde gjort mer for å unngå feilansettelser. Grundigere rekrutteringsprosess og bedre oppfølging av nyansatte den første tiden er det lederne selv trekker fram som viktige tiltak.

Fire av ti ledere svarer at mangel på tid er den hyppigste årsaken til feilansettelser. Blant ledere som har opplevd feilansettelser, svarer åtte av ti at det koster mye tid og penger å rette dette opp.

Bli medlem i SMB Norge