Færre kjøper svart arbeid

Svart arbeid - Foto: SMB Norge
Bilde: Svart arbeid - Foto: SMB Norge

Stadig færre sier de kjøper svart arbeid, viser en fersk undersøkelse. De som fortsatt gjør det, oppgir pris, vennetjenester og at det er enkelt som årsaker.

Les også: 7 gode grunner til å bli medlem i SMB Norge

I en fersk undersøkelse som Opinion har gjort på oppdrag for Skattetaten, og som ble presentert under et frokostmøte onsdag, svarte 92 prosent av de rundt 2.000 spurte, nei på spørsmål om de har kjøpt svart arbeid de to siste årene. 6 prosent svarer ja, mens 2 prosent sier at de ikke er sikre.

Her kan du se hele presentasjonen av undersøkelsen

Frisørtjenester blir oftest betalt svart

Motivert av pris

Det er blant dem som har kjøpt vaskehjelp og renholdstjenester at flest oppgir at de har kjøpt svart arbeid (14 prosent). Dette var også i 2018 den tjenesten med høyest andel kjøp av svart arbeid, men den gang var andelen oppe i 29 prosent.

13 prosent av dem som har kjøpt barnepass, kjøpte dette svart, mens 9 prosent har kjøpt snekkertjenester svart. Andelen frisørkunder som kjøper dette svart, er på 3 prosent. Men siden dette er en tjeneste svært mange kjøper, er det likevel den bransjen som flest kjøper svart fra.

De som har kjøpt svart arbeid, ble også bedt om å oppgi de viktigste årsakene til dette. 41 prosent svarte at det var billigst, 32 prosent sa at de så på det som en vennetjeneste, og 19 prosent svarte at det var enklest.

Les også: Regjeringen med nye coronatiltak for næringslivet

Mindre enn før

For øvrig sa blant annet 9 prosent at det ikke var mulig å få utført arbeidet hvitt, og 8 prosent sa at de først skjønte at det var svart arbeid da de skulle betale.

Etter å ha fått opplyst definisjonen på svart arbeid, svarer en litt høyere andel – til sammen 8 prosent – ja til at de har kjøpt svart.

Andelen som kjøper svart, har falt klart de siste årene. Går man tilbake rundt ti år i tid, til 2009 og 2011, svarte henholdsvis 17 og 16 prosent ja.

Det er Opinion som har gjort undersøkelsen på oppdrag for Skattetaten. Her kan du lese mer om undersøkelsen.

Les også: Fakta om sma og mellomstore bedrifter i norge smb