Støtteordninger – men ikke for alle

Foto: Shutterstock
Bilde: Foto: Shutterstock

En stor andel av SMB Norges medlemmer opererer innen restaurant- og serveringsbransjen. Nå er julebordsesongen nok en gang avlyst.

Førjulstiden er vanligvis en tid for julebord og uteliv. Når regjeringen nå har innført skjenkestopp, er det på ingen måte noen overraskelse at flere kaster inn håndkleet og stenger dørene sine.

Les også: Bedriftene har mistet tiltro til politikerne

Får ikke hjelp

I tråd med de strengere og mer langvarige smitteverntiltakene har regjeringen nå varslet at de vil forsterke og forlenge tiltakene, som skal gi bedriftene som er rammet økonomisk trygghet gjennom perioden.

Jørund Rytman, SMB Norge

Flere innen restaurant- og serveringsbransjen har friskt i minne at støtteordningene ikke gjaldt dem, eller var så kompliserte at de var vanskelige å forstå.

Administrerende direktør i SMB Norge, Jørund H. Rytman forstår godt skepsisen til bransjen, og viser til at en fersk undersøkelse avdekker at to av tre bedrifter ikke tror de vil få god nok hjelp fra politikerne gjennom krisen.

– Dette gjelder ikke minst for restaurant- og serveringsbransjen som nok en gang er de største taperne etter at julebord ble kansellert og skjenkestopp innført. Selv med varslede støtteordninger ser vi daglig at nye virksomheter permitterer sine ansatte og stenger livsverkene sine, sier Rytman.

Les også: En “perfekt storm” for bedriftene

Tapt varelager

Regjeringen har nå varslet støtte til tapt varelager. Det betyr at de bedriftene som nå er direkte berørt av smitteverntiltakene og for eksempel opplever skjenkestopp, kan få dekket inntil 100 prosent av varer som går ut på dato fordi de ikke kan omsettes.

– Det er selvsagt positivt at regjeringen setter inn målrettede økonomiske støtteordninger, men her er det mye «kan få», og at man må kvalifisere for støtte under kompensasjonsordningen som slår beina under mange, fortsetter Rytman.

SMB Norge forteller at de i økende grad opplever at medlemmene stiller spørsmål rundt koronaregelverk og andre kronglete støtteordninger.

Les også: Krisen er ikke over for hverdagsnæringslivet!

Gratis bistand

Konstituert leder av juridisk avdeling hos SMB Norge, Hedvig Svardal forteller at de har bygget god erfaring i å hjelpe medlemsbedriftene gjennom denne jungelen.

– Vår avdeling får daglig henvendelser fra våre medlemsbedrifter som står i vanskelige situasjoner, og akkurat nå er det mange som har spørsmål rundt sine rettigheter, forteller Svardal.

SMB Norge har spisskompetanse både innenfor Svardals avdeling, men også egne rådgivere innen politikk og samfunnskontakt.

– Vi skal alle både hver for oss og sammen gjøre vårt ytterste for å hjelpe deg som bedriftseier, både med kompetansen vi har i hus og gjennom gode partneravtaler som kan hjelpe deg gjennom denne krisen, lover Svardal.

PS: Visste du at medlemmer i SMB Norge får GRATIS JURUDISK BISTAND?

Les mer og meld deg inn her!