Rytman om nye tiltak: – En “perfekt storm” for de mest sårbare bedriftene!

Administrerende direktør i SMB Norge Jørund Rytman
Bilde: Administrerende direktør i SMB Norge Jørund Rytman

De nye smittereduserende tiltakene kaster de mest sårbare bedriftene ut i en “perfekt storm”, konstaterer SMB Norges administrerende direktør Jørund Rytman tirsdag kveld.

Regjeringen varsler tirsdag kveld en rekke nye tiltak for å begrense smittespredningen av Covid 19. Samtidig opplyser finansminister Trygve Slagsvold Vedum at den nasjonale kompensasjonsordningen for næringslivet gjeninnføres, i tillegg til enkelte andre økonomiske tiltak.

Les også: Krisen er ikke over for hverdagsnæringslivet!

Umiddelbare tiltak

Jørund Rytman, SMB Norge

SMB Norges administrerende direktør, Jørund Rytman, krever at regjeringen gjeninnfører alle de økonomiske kompensasjonsordningene med umiddelbar effekt.

– Med denne nye nedstengningen, i kombinasjon med skyhøye strømpriser og en mulig renteøkning senere i uken, så står vi nå foran en «perfekt storm» som vil kunne ramme de minste og mest sårbare bedriftene, selve ryggraden i norsk næringsliv, ekstremt hardt. Derfor må tiltakene på plass igjen umiddelbart og de bør være enda mer omfattende enn sist, understreker Rytman.

Han er glad for at regjeringen nå senker kravene til omsetningsfall for å få tilgang til kompensasjon.

– Det er både fornuftig og helt nødvendig. Men i tillegg er det også helt nødvendig å fjerne en eventuell egenandel eller minstebeløp for å få tilgang til disse kompensasjonsordningene. Erfaringer vi gjorde sist viste at disse kravene gjorde at for mange småbedrifter falt mellom to stoler. Arbeiderpartiet pleier å si at «alle skal med». Nå har de en god sjanse til å bevise at dette også gjelder de aller minste bedriftene i en krise som dette, understreker Rytman.

Les også: Bedriftene venter svakere vekst i 2022

Konkursfare

SMB Norge publiserte for to uker siden en undersøkelse som viste at hver femte småbedrift fremdeles ser en reell fare for konkurs i kjølvannet av forrige pandemirelaterte nedstengning. Rytman mener derfor at svært mange bedrifter er i en uvanlig sårbar situasjon akkurat nå.

– Vi vet at bedriftene har brukt opp enhver form for krisebuffer for lengst og at de ikke har rukket å bygge denne opp igjen. Mange står fremdeles på helt bar bakke. Hvis regjeringen mener alvor når de sier at de ønsker å styrke landets små og mellomstore bedrifter, så må de vise det nå, konstaterer Rytman.

 

Enda ikke medlem i SMB Norge? Les mer om medlemsfordelene og meld deg inn i dag!