Snart kan du nekte å ta imot disse

Foto: Norges Bank
Bilde: Foto: Norges Bank

Førstkommende fredag forsvinner de gamle 50- og 500-lapper ut av sirkulasjon og ingen butikker er lenger forpliktet til å ta dem imot. 

Les også: Ny rapport: Norge mister konkurransekraft

Mister ikke verdi

Foto: Norges Bank

Ett år etter lanseringen av nye sedler tas den gamle utgaven ut av sirkulasjon. Det betyr at banker, butikker og utsalgssteder ikke lenger er forpliktet til å akseptere gamle 50- og 500-kronesedler etter 18. oktober 2019. Det opplyser Norges Bank på sine nettsider.

– Norges Bank oppfordrer publikum til å bruke eller sette gamle 50- og 500-kronesedler inn på konto før denne fristen. Etter 18. oktober kan sedlene veksles gebyrfritt hos Norges Bank i minst ti år framover, så de mister ikke sin verdi selv om du skulle være seint ute, sier Leif Veggum, direktør for kontante betalingsmidler i Norges Bank.

Les også: Lei av udemokratiske ryggdunker på bakrommet

4,6 milliarder

I månedsskiftet september/oktober var det 8,1 millioner gamle 500-kronesedler og 12,4 millioner gamle 50-kronesedler i omløp, tilsvarende 4,6 milliarder kroner.

– Det er en betydelig mengde sedler, så vi håper flest mulig nå tar en ekstra kikk i skuffer og skap for å se om de kan ha gamle sedler liggende, sier Veggum.

Sedlene som ble utgitt rundt tusenårsskiftet holder fortsatt et godt sikkerhetsnivå, men Norges Bank ønsker å være føre var, og startet for sju år siden arbeidet med å utvikle en helt ny seddelserie.

– De siste årene har mange av landene rundt oss gitt ut nye og sikrere sedler. Seddelforfalskning er heldigvis lite utbredt i Norge, men dersom våre sedler blir dårligst i klassen risikerer vi at forfalskning blir et problem, sier Veggum.

Alle sedlene i den nye seddelserien bærer motiver fra havet. Sikkerhetselementene som er bakt inn i sedlene er blant de mest avanserte som er tilgjengelige. Den nye seddelserien vil være komplett når 1000-kroneseddelen lanseres seinere i år.

Les også: Norsk næringspolitikk er rigget og det er de minste som taper!

Bli medlem i SMB Norge