SMB Norge mener bedriftseiere vil miste styringsretten over eget selskap. Det vil skje dersom regjeringen får flertall for å innføre nye kvoteringsregler for styrene til aksjeselskap. Organisasjonen tar også et oppgjør med NHO.
I går utløp høringsfristen for forslaget til nye kjønnskvoteringsregler i styrene til aksjeselskaper.
SMB Norge, interesseorganisasjonen for landets små og mellomstore bedrifter, er kritisk til at regjeringen ønsker å overstyre eierne.
– Hvem som skal sitte i et styre, er først og fremst et spørsmål for eieren eller eierne. Vi mener regjeringen går for langt i å blande seg inn i spørsmål de burde holde seg langt unna, sier Jørund H. Rytman, administrerende direktør i SMB Norge.
Les også: MDG: – Vi trenger få, tydelige og standardiserte miljøkrav
Fratar eierne styringsretten
I fjor høst varslet næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) at han ønsket å sette i gang en likestillingsdugnad i næringslivet. I tillegg ønsket han «mer kraftfulle tiltak», ifølge VG.
– Det er dessverre altfor få kvinner som tar sjansen. Det mener vi er hovedårsaken til at de fleste bedrifter i dag styres av menn, ikke at kvinner ikke når opp og frem, sier Rytman.
SMB Norge-sjefen fremholder at myndighetene bør gjøre noe for å redusere begrensningene som ligger for delene av næringslivet hvor kvinnelige gründere tidligere har vært godt representert, heller enn å skjule problemet gjennom å stille kvoteringskrav i eksisterende selskaper.
– SMB Norge tror ikke enda mer rigide lovkrav om kjønnsrepresentasjon er veien å gå. Regjeringen kan starte med å gjøre det lettere for folk å starte egen bedrift før de kommer drassende med enda flere reguleringer og krav, sier Rytman.
Les også: Forenklingsarbeidet overfor næringslivet gir resultater: – Må rulles ut raskere, sier Rytman.
Prinsipielt spørsmål
Forbundsstyreleder i SMB Norge Karl-Anders Grønland fremhever at saken er et viktig prinsipielt spørsmål.
– De som satser sine egne sparepenger og sine egne ressurser på å skape en bedrift, må få lov til å bestemme hvem som skal styre den, sier Grønland.
– Selvsagt må arbeidsmiljøloven og andre regler forby uønsket virksomhet og sette begrensninger for hva som faktisk kan gjøres i en bedrift, sier Grønland.
– Men å si at eierne ikke kan bestemme hvem som skal lede en bedrift fordi noen av dem kan være født med galt kjønn, og at kjønnet er viktigere enn erfaring og kompetanse det potensielle styremedlemmet besitter, sier Grønland.
Les også: Nasjonal sikkerhetsmyndighet: – Økt sikkerhetsrisiko for norske bedrifter.
Skuffet over NHO
I forrige uke ble det klart at Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) går langt i å støtte regjeringens forslag til nye kvoteringsregler.
– Dette er en sak der NHO burde stått sammen med SMB Norge på bedriftseiernes side. I denne saken burde man være helt tydelig på hvor grensen går for hva politikerne skal blande seg inn i, sier Rytman.
– Likevel velger NHO å gjøre knefall for regjeringens styringsiver overfor næringslivet, sier Rytman.