SMB-dagen: Styreleder gikk “i strupen” på politikerne

Karl-Anders Grønland, styreleder i SMB Norge under SMB-dagen 2022.
Bilde: Karl-Anders Grønland, styreleder i SMB Norge under SMB-dagen 2022.

Med en rekke profilerte stortingspolitikere i salen gikk SMB Norges styreleder hardt ut og lurte på om beslutningstakerne sover i timen når viktige saker for landets mange små og mellomstore bedrifter skal bestemmes.    

Her kan du se flere bilder fra årets SMB-dag

Foran en fullsatt sal under årets SMB-dag, malte SMB Norges styreleder Karl-Anders Grønland et dystert bilde av politikernes holdninger til SMB-sektorens utfordringer og oppfordret dem til å gjøre en vesentlig bedre jobb med å løfte frem saker som er spesielt viktige for de mindre virksomhetene.

Les også: Regjeringen opprettholder like tvangsmulktsatser for store og små bedrifter

Karl-Anders Grønland, styreleder i SMB Norge

Nye reguleringer

– Hvem er det som snakker SMB’enes sak i den offentlige debatten i Norge? Hvem er det egentlig som problematiserer hva nye reguleringer og lovforslag faktisk koster bedriftene og hva dette medfører?

– Et hvert lovforslag som kommer har en konsekvens for bedriftene og enhver endring som kommer har enten en positiv eller en negativ effekt. Det må dere være bevisste på, formanet Grønland.

Les også: Fakta om små og mellomstore bedrifter i Norge

Styrelederen trakk frem en lang liste med krav og reguleringer som rammer de små bedriftene spesielt hardt.

– Ved forsinket rapportering til myndighetene er det de samme bøtene for store børsnoterte selskaper som for enkeltpersonforetak. Hvis noen kan fortelle meg fornuften i dette så skulle jeg gjerne likt å høre det.

– Vi har også en aksjelov som påfører samme belastning på de store selskapene som de små. Man kan jo spørre seg selv hvorfor man har behov for generalforsamling hvis man kun har en eier, sier Grønland.

Les også: Vil LO-lederen ødelegge for arbeidsplasser?

Stor byrde

Han peker også på dagens momsregelverk som krever at bedrifter skal betale moms når de fakturerer og ikke når pengene faktisk har kommet inn på konto.

Dermed må bedriftene i realiteten “legge ut” momsbetalingen for kundene sine.

– Hvorfor ønsker man å legge den belastningen på norske gründerbedrifter? Jeg forstår det ikke. Det er så mange enkle ting som til sammen påfører de minste bedriftene en uforholdsmessig stor byrde, legger han til.

– Dette er politiske valg som dere kan gjøre noe med, avslutter Grønland.

Se hele innlegget på vår Facebook-side. 

Les også: Lurer du på hvilke saker SMB Norge kjemper for? Her er vårt næringspolitiske program!