Små og mellomstore bedrifter: Hvordan nærmer vi oss bærekraft?
Skrevet av Dag Abrahamsen, Partneransvarlig SMB Norge.
Nylig gjennomførte SMB Norge en undersøkelse som gir innsikt i hvordan små og mellomstore bedrifter (SMB) forholder seg til bærekraft og miljøsertifisering. Resultatene viser tydelig at mange fortsatt har en vei å gå:
- 81,7 % av bedriftene er ikke miljøsertifiserte.
- 76,3 % planlegger ikke å bli miljøsertifiserte.
- 71,4 % er ikke interessert i flere kurs om bærekraft.
- 60,3 % mener de ikke har behov for å bli miljøsertifisert.
- 4,3 % er usikre på temaet.
Hva ligger bak tallene?
Dette kan tyde på at mange bedriftsledere i SMB-segmentet ikke opplever bærekraft som en prioritert oppgave. En viktig årsak kan være den store arbeidsmengden som ofte hviler på en daglig leder. I små og mellomstore bedrifter er lederne ofte ansvarlige for flere roller samtidig: økonomisjef, HMS-ansvarlig, markedsfører og salgsansvarlig. Ofte deltar de også i praktiske oppgaver som kaffekoking og rengjøring. Med en slik hverdag kan nye krav til rapportering og sertifisering føles som en uoverkommelig byrde.
Les også:
Bærekraftskonferansen ga kompetanse på bærekraft
Hvordan kan vi skape endring?
Kommunikasjon spiller en avgjørende rolle. Ordene «bærekraft» og «bærekraftrapportering» kan ofte fremkalle negative assosiasjoner, spesielt når de forbindes med byråkrati og kostnader. En mer positiv vinkling, der vi understreker betydningen av felles ansvar for klimaet og fremtiden, kan kanskje bidra til å øke engasjementet.
Nye krav fra EU – hva betyr dette?
Det nye EU-direktivet Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) innfører strengere krav til bærekraftrapportering. Direktivet stiller krav om rapportering i henhold til en ny, europeisk standard, med mål om å:
- Heve kvaliteten på bærekraftrapportering.
- Sikre åpenhet, sammenlignbarhet og pålitelighet.
- Støtte overgangen til en mer bærekraftig økonomi.
Selv om direktivet i første omgang gjelder store selskaper, vil kravene snart bli utvidet til å omfatte SMB-er. I tillegg vil store selskaper sannsynligvis begynne å etterspørre bærekraftrapportering fra sine underleverandører. Det forventes også at denne typen dokumentasjon blir et krav i offentlige anbudsprosesser.
Greencamp 2025
23.januar arrangeres Green Camp 2025, dette er en litt annerledes bærekrafts konferanse med konkret søkelys på kommunikasjon og synlighet av bærekraftige tiltak. Konferansen har de siste to årene samlet mer enn 200 små og store bedrifter, organisasjoner og myndigheter.
https://greencamp.no/
I 2025 har vi bare fem år på oss til å nå Paris-målene. Alle må vi må jobbe mer med kommunikasjon og markedsføring på dette viktige feltet, slik kan vi være med å skape positiv endring. God og positiv kommunikasjon gjør forskjell og endrer holdninger.
En av sesjonene som vi har merket oss er en «Breakeout Session» i regi av Tinkr på temaet; «Sammen om bærekraft – slik får vi med de små i det grønne skiftet».
Norges små og mellomstore bedrifter spiller en nøkkelrolle i det grønne skiftet, men mange strever med å finne tid og ressurser til å jobbe strukturert med bærekraft. Et viktig spørsmål er jo hva små bedrifter gjøre for å møte kravene uten å drukne i oppgaver?
På Greencamp 2025 ser vi frem til å få konkrete tips, praktiske løsninger og viktige strategier for samarbeid – slik at både små og store lykkes med bærekraft og rapporteringskrav.
En felles innsats for fremtiden
For å sikre en bærekraftig fremtid må vi tilrettelegge bedre for SMB-sektoren. Dette innebærer å kommunisere fordelene ved bærekraft på en enkel og inspirerende måte, samt å tilby verktøy og ressurser som gjør prosessen mindre krevende. Ved å senke terskelen for deltakelse kan vi styrke SMB-enes rolle i det felles arbeidet med å skape en mer bærekraftig økonomi.
For å bidra til kunnskapsbygging innen bærekraft, her er noen av de viktigste forkortelsene fra UN Global Compact (https://globalcompact.no/baerekraftsordbok/) som folk slår om seg med på dette feltet. Vel verdt å ta en liten kikk;
CCS – Carbon Capture and Storage / Karbonfangst og -lagring
CSDDD – Corporate Sustainability Due Diligence Directive / EUs aktsomhetsdirektiv
CSRD – Corporate Sustainability Reporting Directive / EUs bærekraftsrapporteringsdirektiv
ESG – Environmental, Social and Governance / Miljø- , sosiale- og forretningsetiske forhold
ESRS – European Sustainability Reporting Standards / De europeiske standardene for bærekraftsrapportering
SBTi – Science Based Targets initiative / Vitenskapsbaserte klimamål
SME / SMB – Small and medium-sized enterprises / Små- og mellomstore bedrifter
«Hvordan nærmer vi oss bærekraft» er skrevet av Dag Abrahamsen, Partneransvarlig i SMB Norge og fast skribent på dinbedrift.no.