Slik får du hjemmekontor til å fungere

Å jobbe hjemmefra har blitt mer vanlig i dagens samfunn og er for tiden et spesielt viktig tiltak i en annerledes hverdag. Vi har samlet noen punkt som kan deles med ansatte for en bedre og mer effektiv hverdag på hjemmekontoret.

Det er viktig å holde hjulene i gang og opprettholde et godt samarbeid – både til kunder og mellom kolleger.

Gode rutiner og riktig ergonomi 

Hold på rutinene! Stå opp til normal tid, ha på vanlige klær og hold på faste lunsjtider. Du er kanskje vant til å svare på e-postmeldinger ved kjøkkenbordet eller skriver rapporter på laptopen eller mobiltelefonen din i godstolen. Dette kan fungere bra med jevne mellomrom, men å jobbe på hjemmekontor over lenger tid krever mer tilpasning. Om du ikke har riktig oppsett for hjemmekontor, risikerer du smerter i rygg, skulder eller nakke.

  • Bruk ekstern skjerm, mus og tastatur
  • Sitt helst med albuene og knærne i en 90-graders vinkel
  • Se rett frem på skjermen. Monitoren din skal være i en høyde som du kan se på med nakken rett

Tips:  Det viktigste er ikke å sitte i lange uavbrutte perioder, så sørg for å reise deg og bevege deg rundt hver halvtime.

Sørg for en god arbeidsplass uten støy

Hold deg unna fristelsen med å ha på tv i bakgrunnen, det er kun forstyrrende og stjeler fokuset. Mange må også jobbe hjemmefra med flere aktive familiemedlemmer i bakgrunnen, det kan skape veldig mye støy og konsentrasjonen reduseres deretter. Det finnes mange headset med støykansellering, men du kan også bruke et helt vanlig headset uten å måtte drukne i bakgrunns-forstyrrelser eller påtvunget høy musikk på Spotify.

Tips:  Last ned Appen White Noise Pro som spiller av såkalt “hvit støy” med lyder fra rennende vann, bølger, storm, regn på taket eller vifter.

Velg riktige digitale samarbeidsverktøy 

Noen klarer seg helt fint med Office-pakken (Outlook, Word, PowerPoint og Excel etc.) og en mobiltelefon for å gjøre jobben. Men har du et møte kan du likeså godt gjennomføre det på videokonferanser. Dersom bedriften har Office 365, er videokonferanse-tjenesten Microsoft Teams inkludert. Teams har støtte for video-møter, med tjenester som deling av skjerm & presentasjoner. Videokvaliteten er avhengig av både internettlinje og kameraet på datamaskinen din, men skal være veldig bra. Teams kan installeres på det meste av utstyr, inkludert PC, MAC, Mobiltelefon og Nettbrett.  Dersom bedriften ikke har Office 365 finnes det andre alternativ som Slack, Zoom, Google Hangouts Meet og Whereby

Tips:  Sett opp en bedriftsnettløsning slik at bedriften alltid er tilgjengelig – ingen tapte samtaler. Bedriftsnett støtter integrasjoner med Exchange, Microsoft Teams og andre aktuelle system.

Sørg for ekstra kapasitet i nettverket

Er nettverket hjemme tregt? Et godt tips er å sette opp en 4G ruter slik at flere kan dele nettverket. Med Mobilt bredbånd får de ansatte rask og sikker tilgang til internett. Mobilt Bredbånd-ruterne er enkle å sette opp selv, og gir deg lynraske og trygge digitale opplevelser.

Tenk Sikkerhet

Sørg for at utstyret som benyttes er bedriftens pc, og til enhver tid er oppdatert med sikkerhetsoppdateringer fra leverandøren – både for operativsystem og programvare. Sørg for at alle antivirusprogram er oppdatert og aktive. Ved bruk av trådløst hjemmenettverk, sørg for at det er kryptert. Logg av eller lås datamaskinen når du går fra den også hjemme. Dette hindrer at barn eller andre i husstanden for eksempel får tilgang til virksomhetens dokumenter, og sletter eller publiserer noe ved et uhell.

Tips:  Vær ekstra  observant på svindelforsøk i tiden framover. Her gjelder det å ikke sende fra seg fødselsnummer, bankkontonummer og kredittkortnummer og andre sensitive opplysninger på SMS eller e-post.

Les også: 7 gode grunner til å bli medlem i SMB Norge