Fagnettstedet for SMB-sektoren

Skjermbilde 2019-02-01 kl. 14.10.29

Sentralbanksjefen kjemper for kontantene

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

I et brev til Finansdepartementet tar sentralbanksjef Øystein Olsen opp kampen for å beholde kontanter i omløp. Det skriver nettavisen ABC Nyheter fredag.

Les også: Bombardert med spørsmål om nye skatteregler

Bekymret

Sentralbanksjef Øystein Olsen er bekymret for en utvikling hvor stadig flere virksomheter ikke lenger vil ta imot kontant betaling. Norges Banks vurdering er at dette bidrar til å «svekke effektiviteten i betalingssystemet.»

I et brev til Finansdepartementet som ABC Nyheter har fått innsyn i, argumenterer sentralbanksjefen sitt syn.

«Banken ser med bekymring på en utvikling som medfører at publikums muligheter til å betale med kontanter svekkes. Det er Norges Banks vurdering at en slik utvikling bidrar til å svekke effektiviteten i betalingssystemet», skriver Olsen i brevet som også er signert av direktør Torbjørn Hægeland.

Les også: Vil reversere omstridt ordning

«Banken ser med bekymring på en utvikling som medfører at publikums muligheter til å betale med kontanter svekkes.»

Sentralbanksjef Øystein Olsen

Konkurranse

Sentralbanksjefen viser til at samfunnet har to typer betalingsmidler, kontanter som sentralbanken utsteder, og kontopenger fra de private bankene.

«At publikum har en reell mulighet til å velge mellom kontanter og bankkontopenger bidrar til konkurranse, og gir brukerne mulighet til å velge det som de samlet sett er best tjent med ut fra sine preferanser i den aktuelle situasjonen».

«Kontanter har noen egenskaper som bankkontopenger ikke har. De gir umiddelbart og endelig oppgjør uten å være avhengig av tredjepart eller elektroniske systemer, og de er enkle å bruke for alle.»