Bombardert med spørsmål om nye skatteregler

Foto: Joachim Dagenborg
Bilde: Foto: Joachim Dagenborg

Finansminister Siv Jensen ble bombardert med spørsmål om de nye reglene for skatt på naturalytelser i Stortinget onsdag. Nå åpner hun opp for enkelte justeringer.

Regjeringens nye skatteregler for frynsegoder på jobb, såkalte naturalytelser, har møtt kraftig motbør. Fra nyttår ble det arbeidsgivers ansvar å rapportere inn ansattes bruk av bonuspoeng og tips. All personalrabatt på over 50 prosent vil dessuten medføre en betydelig skatt.

Les også: Bruker du bonuspoeng privat risikerer du skattesmell

Kaos

Anette Trettebergstuen, Arbeiderpartiet

De nye reglene har ført til omfattende merarbeid for arbeidsgiverne, skapt stor frustrasjon og møtt kraftig kritikk fra blant annet Bedriftsforbundet, NHO og Arbeiderpartiet.

– Det er nå fullt kaos rundt hvilke konsekvenser disse skatteendringene faktisk vil få. Nå må regjeringen snarest rydde opp, sa Aps Anette Trettebergstuen til NTB etter onsdagens spørretime.

Finansminister Siv Jensen forsvarte langt på vei de nye skattereglene, men var likevel åpen for enkelte justeringer.

– Når det gjelder endringene i naturalytelser, er det blitt bedre enn det var. Det vi har gjort, er å plassere ansvaret for det hos arbeidsgiverne, altså for å innrapportere dette, sa Jensen fra talerstolen på Stortinget.

– Men jeg har sagt at jeg mer enn gjerne går gjennom dette for å se om det er utilsiktede effekter som vi med fordel kan gjøre noe med, la finansministeren til.

Les også: Vil reversere omstridt ordning

Vil rydde opp

I Dagens Næringsliv torsdag sier både Venstres Abid Raja og Høyres Henrik Asheim at de vil følge opp saken videre.

Abid Q. Raja, Venstre, Akershus

– Jeg vil ta opp saken med regjeringen. Dette har dårlig signaleffekt for en borgerlig regjering. Vi må få ned byråkratiet, frustrasjonen og hverdagsutfordringer, og vi bør snu i tide, sier Raja.

Høyres Henrik Asheim, som leder finanskomiteen på Stortinget, følger opp;

– Jeg er langt på vei enig i dette. Høyre, Frp og Venstre har tatt opp dette med Finansdepartementet og bedt dem gjennomgå disse endringene på nytt. Det er svært positivt at finansminister Siv Jensen signaliserer at det er hun i gang med, sier Asheim