Rytman: – Her er mine forventninger til Statsbudsjettet

For første gang kan finansminister Siv Jensen ta plass på Stortingets talerstol og presentere statsbudsjettet på vegne av en flertallsregjering. Det kan bety noen positive overraskelser. 

Les også: Lei av udemokratiske ryggdunker på bakrommet

Jørund Rytman, leder for politikk og samfunnskontakt i SMB Norge

Næringsvennlig

Siden sist har som kjent flere statsråder fra KrF tatt plass rundt kongens bord. Det gjør at det neppe blir så mange omkamper i Stortinget som vi har sett de siste 6 årene. De store kampene er allerede tatt på bakrommet, og forhåpentligvis kan det føre til at regjeringen er mer fremoverlent enn tidligere på enkelte områder.

Vi i SMB Norge har tidligere uttalt at vi har vært positive til både Venstre og KrFs inntreden i regjering. Det er fordi vi tror at det vil gi en enda mer næringsvennlig politikk. Sannsynligvis vil på mandag se en enkelte endringer i form av skatte- og avgiftslettelser, samt økt fokus på det svært nødvendige forenklingsarbeidet for næringsdrivende.

Det er også nå en flertallsregjering som er for å fjerne formueskatten på arbeidende kapital. En total fjerning foreslås neppe på mandag men det er nok realistisk at man kan få til en merkbar nedtrapping.

Les også: Norsk næringspolitikk er rigget og det er de minste som taper!

Et budsjett for SMBere?

For oss som representerer landets små og mellomstore bedrifter blir det nok mest interessant å følge med på om skatte- og avgiftstrykket fortsetter å tikke nedover, og om det kanskje dukker opp noen endringer i det kontroversielle tvangsmulktregimet.

I valgkampen var regjeringspartiene til tider svært aktive i dialogen med hverdagsnæringslivet. De reiste land og strand rundt på bedriftsbesøk, noe vi i SMB Norge med glede bidro til. Det overveldende fokuset på sektoren gjorde at mange hadde store forventninger til den varslede SMB-strategien. Derfor var det nok fler enn oss som var litt skuffet da den endelig dukket opp for noen uker siden.

Det var riktignok svært mange positive tiltak som ble foreslått, men vi syntes nok en gang at de var litt for vage og litt for lite konkrete i formuleringene. Det håper vi de retter opp i mandagens statsbudsjett.  Her er jeg faktisk veldig optimistisk.

Les også: Sjukelønnsordninga i Norge er luksuriøs og urettferdig

Få endringer

Jeg er også glad for at vi denne gangen slipper å være redd for negative overraskelser på grunn av budsjettforhandlinger langt inn i de sene nattetimene på Stortinget. Det skal mye til for at det blir noen store endringer i det som legges frem på mandag. Samtidig har vi jo tidligere sett at selv regjeringsapparatet begår feil og forglemmelser som må rettes opp, og derfor blir høringsprosessen i høst fortsatt relevant.

Om vi går inn på konkrete saker så både tror og håper jeg at vi får se en ytterligere reduksjon i formueskatten på arbeidende kapital. Det er også mye som tyder på at man vil gjøre noen justeringer i opsjonsordningen som vil bli tatt godt imot.  Næringsministeren har flere ganger lagt vekt på at man vil styrke rettighetene for selvstendig næringsdrivende generelt, så det vil nok også komme noen konkrete tiltak der. Vi håper dessuten på forbedringer og lettelser i tvangsmulktregimet.

Statsbudsjettet blir lagt frem klokken 11.00 mandag 7 oktober.  Vil du holde deg oppdatert så anbefaler jeg deg å følge godt med her på dinbedrift.no.

Kort om bloggeren:

Jørund Rytman (42) fra Drammen er leder for politikk og samfunnskontakt i SMB Norge. Han er tidligere politiker for Frp og har sittet 12 år på Stortinget.