Nedgang i norske patentsøknader

sign, dynamic, innovation, innovative, career, richrtungweisend, direction, innovation, innovation, innovation, innovation, innovation
Bilde: Det er betydelig nedgang i norske patentsøknader. Illustrasjonsbilde. Foto: geralt / Pixabay

Det er stor nedgang i patentsøknader fra norsk næringsliv. Ser vi effekten av regjeringens skattepolitikk?

Nedgang tre år på rad

Patentstyret kom i forrige uke med en pressemelding om nedgangen i patentsøknader fra norsk næringsliv. For tredje året på rad har det vært nedgang, samlet nedgang er nå på dramatiske 23 prosent.

Regjeringens politikk er årsaken?

Regjeringen-Støre har siden 2021 stadig endret skattepolitikken, dessverre til det verre for norsk næringsliv. Verdsettelsesrabatt fra 45% til 20%, økning i formuesskatten, for å nevne noe. I tillegg har de vært i en slags polarisert debatt, hvor det har handlet om «å ta de rike», mens realiteten har vært at politikken stort sett bare har rammet små bedriftseiere som ikke ser sin mulighet til å flytte til Sveits, slik som noen av våre rikeste entreprenører har gjort. Med innføring av exit-skatt, skal de tvinge næringslivet til å bli igjen i Norge. Urealiserte skatteverdier på absurde summer på startups og gründere har likeledes skremt bort mange gründeridéer ut av landet.

Utenlandske søknader på stabilt nivå

Patentsøknadene fra utenlandske næringsaktører har holdt seg på et stabilt nivå over lang tid. I følge Patentstyret har nedgangen bare vært på en prosent for de utenlandske patentsøkerne. Her må man også kunne ta seg råd til å nevne at utenlandske eiere faktisk slipper den mye omtalte formuesskatten i Norge, så de har jo et insitament for å søke patenter i Norge, i motsetning til norske bedriftseiere som må betale formuesskatt.

Les også: Hvilken KI-løsning passer best for deg?

7280 patentsøknader i 2024

I følge senioringeniør Elen Margrethe Brendeford i Patentstyret kom det inn 7280 patentsøknader i 2024. «Når det er flere patenter i kraft i Norge fra utenlandske aktører, blir det mindre spillerom for norske innovatører og selskaper», sitat pressemeldingen fra Patentstyret. «Det er positivt at utenlandske aktører ser på Norge som et attraktivt marked, men vi må kunne ønske at flere norske bedrifter også så nytten og verdien av patenter som et verktøy for å sikre konkurransefortrinn og redusert risiko», sier Brendeford.

Olje og gass dominerer

I følge Patentstyret er det søknader innen olje og gassnæringen som dominerer mest blant søknadene. «Mens norske søkere står for omtrent 100 patentsøknader innenfor dette teknikkområdet, ble det her levert åtte ganger så mange søknader fra utenlandsk næringsliv», forteller Elen Margrethe Brendeford i pressemeldingen fra Patentstyret.

Politikken må endres

Vi lever i usikre tider globalt om dagen, men fremtiden er her allerede, og det er utrolig viktig at det legges til rette for gründere og næringslivet til å skape de nye teknologiske løsningene vi kanskje skal leve av etter oljetiden. Det er for tiden et omforent næringsliv som ikke føler seg verken hørt eller sett av dagens regjering. Tvert om har de siste årenes politiske hardkjør mot næringslivet gjort betingelsene verre for å klare seg i norsk næringsliv. Uansett hvem som går av med seieren i stortingsvalget i september, må det erkjennes endringer for å bistå næringslivet. Forenklinger, avbyråkratisering er selvsagt viktige ting, men det aller viktigste er skattebetingelsene i næringslivet. Formuesskatten må endres, definitivt i det segmentet man kaller «arbeidende kapital». Så er det utrolig viktig å endre beskatningen av urealisert kapital. Det kan ikke være riktig at gründere skal måtte ta lån for å betale formuesskatt når de ikke en gang tjener penger i sitt selskap. Skatteetaten må få instruks om å endre praksisen på dette området umiddelbart. Skattlegging bør skje av tjente penger, ikke av fantasisummer.

Lars Oscar Øvstegård fra Ørsta har et søksmål mot staten på gang, grunnet formuesskatt på arbeidende kapital. Foto: Klaus Jakobsen
Lars Oscar Øvstegård fra Ørsta har et søksmål mot staten på gang, grunnet formuesskatt på arbeidende kapital. Foto: Klaus Jakobsen

Rettsak på gang

Partner i Simonsen Vogt Wiig, Jan Magne Langseth, er i ferd med å sette sammen en sak for Lars Oscar Øvstegård, som går rettens vei mot formuesskatt på arbeidende kapital. Vi har snakket ofte med Øvstegård, og vi er spente på utfallet av denne saken. Forhåpentligvis kan faktisk saken være avklart før valget, da stemningen foreløpig er i gang i løpet av mars. Les mer om rettssaken her. Denne rettssaken kan få stor betydning for norsk næringsliv, og vi skal følge utviklingen videre ut over året.

Les også: Martin Bech Holte bør tas på alvor

 

Har du innspill til denne saken, eller andre saker?
Kontakt [email protected]