Arendalsuka: Folkehelsemeldingen: Er den harde linjen som kjøres mot tobakk riktig eller gal?

FOLKEHELSEMELDINGEN: Sverige vil i år bli det første tobakksfrie landet i verden. Snus og tobakksfri snus har bidratt stort, mens man i Norge forbyr tobakksfri snus. Er den harde linjen som kjøres mot tobakk, riktig eller gal?

I verden i dag er det to hovedretninger innen tobakkspolitikk, den harde linjen og skadereduksjon. Den harde linjen som Norge er lojal til, betyr nulltoleranse for tobakk, enten det er røykesigaretter, e-sigaretter, snus eller tobakksfri snus. Den andre, såkalt skadereduksjon, som blant annet England styrer etter med stor suksess, mener man at det er bedre med mindre skadelige tobakksprodukter som tobakksfri snus, kontra røyk.

Selv om man i Norge og Sverige ikke offisielt kjører en skadereduksjonspolitikk, nyter man indirekte godt av mindre skadelige tobakksprodukter i kampen mot røyk. Snus, og senest tobakksfri snus Sverige, har ført til rekordlav røyking, særlig blant unge.

I år er Sverige i ferd med å bli det første røykfrie landet i verden (definert som mindre enn 5 prosent av den voksne befolkningen). Antall røykere har sunket fra 15 prosent til 5,6 prosent i løpet av de siste 15-årene, mens antall dødsfall fra lungekreft ligger på halvparten av snittet i EU. I Norge røyker mindre enn to prosent av kvinner under 25 år, og ifølge Snusrapporten begynte over 50 prosent med snus, ene og alene for å slutte å røyke.

I Sverige er snus en viktig del av kulturen og er under lite press. I Norge ser vi imidlertid en politikk som ønsker å undergrave snus. I 2018 forbød myndighetene den tobakksfrie hvite snusen. For å selge den hvite snusen måtte produsentene tilsette tobakk, noe de gjorde. Den hvite snusen har vært en stor suksess i både Sverige og Norge, spesielt blant yngre mennesker, og hindret mange nye røykere.

Tobakkspolitikken er i vinden. Regjeringen kom i april i år med en ny «Folkehelsemelding», hvor de ønsker å videreføre den hard linjen, som blant annet medfører fortsatt forbud mot salg av tobakksfri snus, samt innføring av forbud mot salg av snus på nettet.

Er den harde linjen som kjøres mot tobakk i Norge, riktig eller galt? SMB Norge har invitert fagpersoner og politikere til å ta debatten.

Arrangementet er ferdig.

Dato

aug 17 2023
Expired!

Tid

08:15 - 09:00

Mer info

Les mer

Sted

Arendal
Kategori

Arrangør

SMB Norge
Les mer