– Det bedriftene trenger er fravær av kjepper i hjulene

Bergens-investor Christian Foss
Bilde: Bergens-investor Christian Foss

Norske politikere må fjerne hindre for små og mellomstore bedrifter og legge forholdene enda bedre til rette for vekst. Det var den klare oppfordringen fra Bergens-investoren Christian Foss under mandagens næringspolitiske debatt på Bergen Business Expo.

Les også: Nå kommer SMB-rabatten

Foss innledet med et tydelig budskap om at forholdene må legges enda bedre til rette for næringslivet dersom man skal øke regionens attraktivitet. I panelet var både lokale og nasjonale politikere invitert til å svare på spørsmålet; Hvordan kan Bergen bli den ledende regionen for næringsutvikling?

Sunn fornuft

– Det å drive med næringsutvikling er som å drive med idrett. Hele laget må fungere sammen, og det er alt for mange instanser nå hvor man som gründer blir hengende fast i byråkratiet, konstaterte Foss.

– Jeg er for demokrati, men vi trenger ikke demo”crazy”

Christian Foss, Investor og Eiendomsutvikler

– Vi gründere trenger ikke at absolutt alt legges til rette for oss. Det vi først og fremst trenger er fravær av kjepper i hjulene. Det virker noen ganger som om sunn fornuft er borte og det må vi endre på om vi skal komme videre. Alle skal mene noe om alt. Jeg er for demokrati, men vi trenger ikke demo”crazy”, la han til.

Les også: Norsk næringsliv er rigget og det er de minste som taper

Risikokapital

Rune Bakervik (AP)

Rune Bakervik (Ap) fra Bystyret i Bergen etterlyser på sin side en lettere og bedre tilgang til kapital – og da først og fremst i form av mer risikovilje blant de lokale bankene.

– En av de største utfordringene for det lokale næringslivet er mangel på kapital. Min erfaring er at bankene har blitt for lite risikovillige på alle områder utenom eiendom. Bankene må rett og slett bli flinkere til å ta samfunnsansvar når det gjelder næringsutvikling, slår han fast.

– Vår viktigste oppgave er å legge til rette for bedriftene slik at de kan gjøre sine ting på en best mulig måte

Torill Eidsheim (H)

Stortingspolitiker Torill Eidsheim (H) konstaterte at politikere må slutte å fungere som en brems for næringsutviklingen og sette seg bedre inn i hverdagen til næringsdrivende i Norge.

Les også: SMB-eiere jobber mest, får dårlig betalt og tar minst ferie

Torill Eidsheim (H)

– Ut fra mitt ståsted som tidligere næringsdrivende vil jeg si at vi politikere har alt for lite forståelse for næringsdrivende, sa Eidsheim.

– Vi har egentlig et fantastisk utgangspunkt og vi har bedrifter som viser at de kan og de vil. Men vi må slutte å stå i veien for dem. Vår viktigste oppgave er å legge til rette for bedriftene slik at de kan gjøre sine ting på en best mulig måte, slo Eidsheim fast.

I panelet deltok også Terje Breivik (V), Andreas Madsen Berg (SV) og Sigbjørn Framnes (Frp)

f.v: Andreas Madsen Berg (SV), Rune Bakervik (AP), Torill Eidsheim (H), Sigbjørn Framnes (FrP) og Terje Breivik (V)