Ble næringslivet glemt?

Hans Andreas Limi (Fremskrittspartiet)
Bilde: Hans Andreas Limi, Nestleder Fremskrittspartiet

Trygve Slagsvold Vedum lanserte i dag regjeringens forslag til statsbudsjett 2025, som få virker å være fornøyde med. Reporter Klaus Jakobsen var ute i Vandrehallen på Stortinget, og det kan virke som en tøff oppgave å forhandle seg frem til et endelig budsjett rundt juletider.

Lite optimisme

Ulf Leirstein og Klaus Jakobsen starter dagens podcast-episode i SMB Norge med å gjennomgå noen av lekkasjene som var kommet frem i mediene, før det ferdig lanserte budsjettet. Det var lite optimisme å spore, da det nesten måtte lupe til for å finne næringslivet omtalt.

Økt satsning på finanstilsynet

Den eneste representanten vi fikk snakket med fra regjeringen i dag var Justisminister Emilie Enger Mehl. Vi gjorde forsøk på andre intervjuobjekter, men det var ikke alle som ville stille. Enger Mehl har fått til en nysatsning på Hamar, hvor finanstilsynet får opprettet et nytt kontor med 20 ansatte som skal samarbeide med andre etater som økokrim og politiet, for å finne uredelige aktører innen næringslivet. For de mindre bedriftene i Norge som drifter på redelig vis, er dette selvsagt gode nyheter. Det er alltid bra å bli kvitt hvitsnippskriminalitet.

Justisminister Emilie Enger Mehl
Justisminister Emilie Enger Mehl (SP) satser mot hvitsnippskriminalitet.

Stortinget trenger folk fra næringslivet

Camilla Bilstad Johannessen (V) er næringslivskvinne fra Sandefjord i Vestfold. Ikke bare har det vært fokus i lokalpressen i Vestfold om manglende kjente politikere fra fylket, men i SMB Norge har man og oppfordret til Næringslivsopprøret, for å få nettopp flere bedriftsledere inn i politikken. Det er stor mangel på næringslivserfaring på stortinget, og det er derfor gledelig når flere av disse går inn i politikken. Johannessen er foreslått som førstekandidat til Vestfold Venstres stortingsliste, og har et sterkt ønske om å bidra til økt andel av nasjonalt sentrale politikere fra Vestfold, og med gründervirksomhet som en av sine viktigste valgkampsaker

En regjering som ikke er opptatt av verdiskaping

I følge Fremskrittspartiets nestleder, Hans Andreas Limi, markerer regjeringen med dagens statsbudsjett at de ikke er opptatt av verdiskapningen i Norge. De er bare opptatt av omfordeling av midler, og fokuset på næringslivet har forsvunnet helt bort. Han savner grepene for for å bli verdens beste gründer-nasjon, hvilket tidligere næringsminister Jan Christian Vestre har fokusert på flere ganger. Norge har sunket på gründer-index fra 19 til 21. plass, og er nå svakest i Norden. Bedriftene trenger stabile og forutsigbare rammebetingelser, og det leverer, i følge Limi, ikke regjeringen Støre. Den enorme økningen av oljepenge-bruk må også bremses, og Limi håper borgerlig side kan bli enige om dette inn mot valget 2025.

Kan ikke lenger vente på gründermelding

Venstre, og nestleder Sveinung Rotevatn kan ikke lenger vente på regjeringens omtalte gründermelding, som stadig blir utsatt. Venstre har derfor nylig lansert sin egen gründerpakke som skal til avstemning på stortinget i løpet av høsten. Gründerpakken inneholder 50 tiltak med fire hovedmål; skattelette for gründere, bedre tilgang på kapital, mindre byråkrati og innovative offentlig innkjøp. I skatteletten er det selvsagt lagt opp til skrinlegging av den nye exit-skatten, og og ikke minst fjerning av formueskatt på arbeidende kapital.

Sveinung Rotevatn (Venstre)
Sveinung Rotevatn i Venstre mener sykelønnsordningene må diskuteres.

Hva gjelder statsbudsjettet sier Rotevatn at dagens regjering er alt for ideologisk styrt innen skattepolitikken, og at skattetrykket på næringslivet er usaklig høyt. Regjeringen velger seg hvilke makrotall de lanserer som eksempel på at næringslivet går bra i Norge, men tar ikke inn over seg de små bedriftene som sliter. Sykelønnsordningen blir viktig for Venstre å få endring på, da kostnadene ligger an til 14% økning for 2025. Dette blir til slutt for stor kostnad for næringslivet å bære og da har man ingen andre valg enn å se nærmere på sykelønnsordningene i Norge, i følge Rotevatn.

Enormt forbruk av oljepenger

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og resten av partiet har hatt sitt å stri med de siste månedene, men Ropstad er optimist på vegne av KrF, han tror de skal snu både meningsmålinger, og få ro internt ved å lande en retning videre, med ny partileder. Ropstad er glad for at Dag-Inge Ulstein nå har sagt seg villig til å lede partiet videre.

I følge Ropstad brukes det alt for mye penger fra oljefondet nå, og det til tross for at det mangler mye satsning både til næringslivet, klima og bistand. Fjerning av formueskatt på arbeidende kapital er noe også KrF håper å få fjernet raskest mulig.

Ettersom dette er siste statsbudsjett før stortingsvalget 2025, vil nok formueskatt på arbeidende kapital bli et hett tema det neste året, både i de politiske miljøene, og ikke minst i de ulike næringsmiljøene land og strand rundt.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF)
Kjell Ingolf Ropstad (KrF), mener oljepenge-bruken må ned.

Forsøker ikke å nå egne ambisjoner

Jørund Rytman, direktør SMB Norge, avslutter dagens episode av SMB Norge Podcasten, og han er særdeles skuffet over regjeringens forslag til statsbudsjett 2025. På vegne av næringslivet er det særdeles lite å hente her. Regjeringen forsøker ikke en gang om å nå egne ambisjoner for gründersatsing. De har jo tidligere erklært at Norge skal bli verdens beste land for gründere, men statsbudsjettet vitner ikke om spor av dette. En satsning på 52 millioner mot Innovasjon Norge er ikke et forsøk på å bli best.

Lytt til episode 91 av SMB Norge Podcasten her!