Ferske konkurstall viser en kraftig økning i antall konkurser i januar. For første gang er tallene tilbake på nivået før pandemien. Trolig vil det bli et rekordhøyt antall konkurser i 2023.
Det viser ferske tall fra Creditsafe. I januar viser tallene en drastisk økning i antall konkurser i januar, med en oppgang på hele 64% prosent sammenlignet med året før.
– Nå ser vi tydelig at mange små bedrifter har enorme utfordringer med å håndtere den vanvittige økningen i pris på kritiske varer og tjenester. Gjennom hele høsten har vi sett en markant prisvekst i alle ledd av leverandørkjeden. Dette er svært dramatiske tall.
Det sier SMB Norges administrerende direktør Jørund Henning Rytman.
– Historisk høye priser på strøm, stigende rente og tilsynelatende lite forståelse blant lendende politikere, er dette svært alarmerende, legger han til Rytman.
Les også: Rytman: Kan Norge bli verdens beste land fro gründere?
Politikerne må vise handlekraft i møte med økte konkurstall
SMB Norge har vært tydelige på at man ønsker en strømpakke som kan hjelpe næringslivet gjennom vinteren.
– Dessverre ser ikke regjeringen ut til å forstå alvoret, og de virker å være tilfredse med utviklingen, sier Rytman.
Han er også tydelig på at økte konkurstall var ventet for SMB Norge. Gjennom hele 2022 har interesseorganisasjonen for landets små og mellomstore bedrifter tatt pulsen på næringslivet.
– Dette er dessverre ikke noen overraske økning, selv om den så absolutt er både drastisk og alarmerende, sier Rytman.
– Nå må politikerne våkne og ta nødvendige grep. Denne utviklingen kan ikke fortsette, sier Rytman.
Les også: Regjeringen skjerper miljøkrav i anbud
64 prosent økning i januar
Tallene fra Creditsafe viser at det var 353 konkurser i januar. Dette var en økning på 64 prosent sammenlignet med samme måned året før. Altså januar 2022.
Daglig leder Peder Fjærestad i Creditsafe Norway omtaler utviklingen som «dramatisk».
– Tallene fra Creditsafe Norway tyder på at det vil bli et rekordhøyt antall konkurser i 2023. Jeg håper ikke regjeringen vil si seg fornøyd med denne utviklingen, sier Rytman når han får høre tallene.
Les også: STRØMKRISEN: Nesten ingen bedrifter har søkt om strømstøtte
Servering, bygg og anlegg
Det er særlig tre bransjer som utmerker seg i konkursstatistikkene for januar: serveringsbransjen, detaljhandelen og bygg og anlegg.
Disse bransjene har vært særlig utsatt i etterkant av pandemien. Nå kan det se ut til at to tøffe år har gitt utslag. Tallene fra Creditsafe Norway viser at blant serveringsvirksomheter var det hele 58 virksomheter som gikk konkurs. Det er en økning på 348 prosent sammenlignet med 13 konkurser i januar i fjor.
– Jeg må si meg enig med daglig leder i Creditsafe Norway når han sier at konkursene i serveringsbransjen berører svært mange mennesker. Mange av våre medlemsbedrifter har både deltidsansatte og studenter som nå mister jobben. Derfor er slike konkurstall ikke gode nyheter, sier Rytman.
Les også: “Alle er kloke. Noen før og noen etterpå.”
Økning i ni av elleve fylker
Tallene fra Creditsafe Norway viser at det var hele ni av elleve fylker som opplevde en økning i løpet av januar 2023. Unntakene var Nordland og Vestfold og Telemark, med en nedgang på henholdsvis 33 prosent og fem prosent.
– Creditsafe Norways konkurstall viser at økte konkurser er et nasjonalt problem, og hele landet berøres når næringslivet møter utfordringer, sier Rytman.
Antallet konkurser øker betraktelig i fylker som Oslo (+88 prosent), Viken (80 prosent) og Møre og Romsdal (80 prosent).
Likevel var det de to fylkene Vestland og Rogaland som sto for den kraftigste konkursveksten.
I Vestland gikk 40 selskaper konkurs, noe som tilsvarer en økning på 135 prosent sammenlignet med 17 konkurser i januar 2022. For Rogaland ser det enda dystrere ut med 42 konkurser, noe som betyr en økning på hele 163 prosent fra 16 konkurser i samme periode.
– Regjeringen har fått det alvorligste varselsignalet hittil. Slike konkurstall betyr at det nå er tid for handling, avslutter Rytman.